Itt élőben  figyelheted a denevérek mindennapjait!
Itt élőben  figyelheted a denevérek mindennapjait!

A denevérek – köztük az épületlakó fajok is – egyre nagyobb veszélyben vannak, pedig még emberi megfontolás szerint is „hasznos” állatok.

A BAT4MAN nemzetközi projekt keretében végzett természetvédelmi munka fontos része az ismeretterjesztés, hiszen csak azt tudjuk hatékonyan megvédeni, amit ismerünk, szeretünk és csodálunk.

A denevérfajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Ez hívta életre a BAT4MAN projektet, amelyben Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közösen vesz részt.

A projekt célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken.

Annak érdekében, hogy közelebb kerüljön hozzánk e titokzatos kis lények világa, Magyarország északkeleti részén található perkupai református templom padlásán elhelyezett webkamerán keresztül bepillanthatunk egy épületlakó denevérkolónia életébe.

Ha kedvet kaptál a denevér-hétköznapok megismeréséhez, itt kezdhetsz hozzá.

(Forrás: mme.hu Kép: pexels.com)

search icon