Itt van Kelet-Európa első termesztett húsa
Itt van Kelet-Európa első termesztett húsa

A cseh élelmiszer-technológiai startup, a Mewery bemutatta az állítása szerint a világ első olyan termesztett húsát, amely mikroalga sejtek felhasználásával készült. A prototípus a 2020-ban indult vállalat alapítása után készült, a Big Idea Ventures New Protein Fund gyorsító programjába is bekerült, és tavaly a Credo Ventures és a Purple Ventures befektetési alapjait is megszerezte.

Az új technológiát alkalmazva a hús 100 százalékban sejtalapú, ami Mewery szerint szokatlan teljesítmény az iparágban, mivel sok más termesztett húst előállító cég olyan alapanyagokra támaszkodik, mint a szója és a borsó. A Mewery által termesztett hús 75 százalékban sertéssejtekből és 25 százalékban mikroalga sejtekből készül.

A mikroalga kulcsszerepet játszik a termesztett hús fejlesztésében, mivel pénzt takarít meg, és helyettesíti a vitatott összetevőket, miközben táplálkozási előnyt is nyújt, mivel további vitaminokkal, ásványi anyagokkal, zsírsavakkal, rostokkal és antioxidánsokkal gazdagítja a termékeket

– írja a Mewery vállalatról a greenqueen.com.

A mikroalgákat fenntartható élelmiszeripari megoldásként üdvözlik, és a vállalatok többek között a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a pálmaolaj utánzásában rejlő lehetőségeket is vizsgálják. A Mewery szerint a mikroalgák termesztett húsban való felhasználása nagy potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy felforgassa az egész területet. A vállalat szabadalmat nyújtott be az előállítási folyamatára, beleértve a saját termesztőközeg kifejlesztését is.

A vállalat célja, hogy két éven belül piacra dobja a termesztett húsát ez az ütemezés egybeeshet a hatósági jóváhagyásokkal. A termesztett hús jelenleg csak Szingapúrban engedélyezett, de a termesztett húst gyártó Upside Foods nemrég kapott FDA GRAS státuszt az Egyesült Államokban.

Ez azt jelenti, hogy az amerikai engedélyezés a következő évben valószínűsíthető. Európa azonban szigorúbb az új élelmiszer-összetevők engedélyezési eljárásait illetően. Az EU és az Egyesült Királyság még mindig nem hagyta jóvá a hemet, ami az Impossible Foods hamburgereinek kulcsfontosságú összetevője, amely a húsos ízt és textúrát adja.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon