Japán útja a karbonsemlegesség felé: megújulók és atomenergia
Japán útja a karbonsemlegesség felé: megújulók és atomenergia

Japán 2050-re tervezett karbonsemlegességének elérésére ma új energiapolitikát fogadott el, mely a nukleáris és megújuló források használatát helyezi előtérbe.

Az új tervezet a következő évtizedben drasztikusan emelné a megújuló forrásból származó energia használatát, ezzel párhuzamosan pedig csökkentené a fosszilis energiahordozókét. Japán igen bizonytalan volt az atomenergia kérdésében a 2011-es fukushimai katasztrófát követően, de mostanra eljutottak odáig, hogy az erőmű újraindítása kulcsfontosságú eleme az emissziós célok elérésének.

A 128 oldalas tervezet nem csak az atomenergiáról szól: komoly elvárásokat és ambíciózus célokat fogalmaznak meg a hidrogénből és ammóniából nyerhető energia és a szélenergia használata terén, valamint az újratölthető akkumulátorokban is nagy lehetőségeket látnak.

Japán a 2013-ban mért kibocsátásái szintjét a korábbi 26%-os cél helyett már 46%-kal szeretné csökkenteni 2030-ig, hogy 2050-re elérhesse a karbonsemlegességet. 2030-ra a megújulók arányát 38%-ra emelnék a jelenlegi 24%-ról, melyből az újdonságnak számító hidrogén- és ammóniaalapú energiák aránya 1%-ot tartalmazna. Ugyanezen időszak alatt a fosszilis energiahordozók arányát 56-ról 41%-ra csökkentenék.

Forrás: Independent

search icon