Jelenleg zajlik a hatodik tömeges kihalás

Jelenleg zajlik a hatodik tömeges kihalás
Jelenleg zajlik a hatodik tömeges kihalás

Egy új tanulmány szerint jelenleg a bolygó biológiai sokféleségének hatodik tömeges kihalása zajlik, ami alátámasztja a korábbi előrejelzéseket, miszerint a Földön élő fajok az elmúlt évszázadokban felgyorsult ütemben pusztulnak ki.

A bolygó eddig öt nagy fajpusztuláson ment keresztül – olyan kihalási eseményeken, amelyeket a biológiai sokféleség szélsőséges természeti jelenségek miatti tömeges csökkenése jellemez. A mostani azonban teljes egészében az emberi tevékenység következménye – áll a Biological Reviews című folyóiratban múlt héten megjelent tanulmányban.

A fajok kihalásának drasztikusan megnövekedett aránya és számos állat- és növénypopuláció csökkenő állománya jól dokumentált, mégis egyesek tagadják, hogy ezek a jelenségek tömeges kihalásnak számítanának” – mondta Robert Cowie, a Hawaii Manoa Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője közleményében.

A klímatagadáshoz hasonlóan sokan még mindig nem fogadják el, hogy a folyamatban lévő fajpusztulások a hatodik tömeges kihalásnak felelnek meg. Ez a tagadás annak köszönhető, hogy a kibontakozó válságot elfogultan szemlélik, és csak az emlősökre és a madarakra összpontosítanak, figyelmen kívül hagyva a gerinctelenek kihalási arányát, amelyek az ismert állatfajok mintegy 95 százalékát teszik ki.

Míg egyesek szerint ez a tömeges kihalás természetes folyamat, és az ember csak egy újabb faj, amely a Földön játssza a szerepét, a kutatók szerint viszont pont az ember az egyetlen faj, amelynek tudatos döntése lehetne a bolygó jövőjét illetően. Arra szólították fel ezért a tudósokat, hogy gyűjtsenek össze és dokumentáljanak minél több fajt, mielőtt még túl késő lenne tanulmányozni őket.

Forrás (independent)

search icon