Jó energetikai gyakorlat a karibi térségből
Jó energetikai gyakorlat a karibi térségből

A barbadosi kormány elindította a Smart Energy Barbados programot, hogy támogassa azt a célját, hogy 2030-ra 100%-ban megújuló energiaforrásokból származó energiát használjon.

A nagymértékben fogyasztóközpontú kezdeményezés célja, hogy cikkek és podcastok formájában széles körű információkat tegyen elérhetővé az otthonok és a vállalkozások számára az energiával kapcsolatos ismeretek bővítése érdekében, valamint az ország energiapolitikájának részleteivel és egyéb energiával kapcsolatos információkkal együtt. A kezdeményezés részeként a fogyasztókat arra sarkallják, hogy “energiabajnokokká” válljanak, akik a mindennapi életükben energiahatékonyságot gyakorolnak, és másokat is erre ösztönöznek.

Barbados 2019-ben indította el nemzeti energetikai tervét, amelynek 2030-ra kitűzött fő céljai közé tartozik, hogy megbízható és biztonságos energiaszolgáltatásokat nyújtson az egész szigeten, és 100%-ban megújuló energiaforrásokkal működjön, az otthonok és a vállalkozások elosztott energiaforrásokból való maximális részvétele mellett. További cél egy regionális kiválósági központ létrehozása a megújuló energiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés területén.

Más karibi szigetekhez hasonlóan itt is a napenergia az elsődleges erőforrás, és a célok között szerepel 205 MW központi és 105 MW elosztott napenergia. További cél a szárazföldi és tengeri szélerőművek egyenként 150 MW-os teljesítménye, valamint a biomassza 15 MW-os teljesítménye, hogy a teljes beépített kapacitás elérje a 625 MW-ot. Ezt várhatóan 200 MW energiatároló egészíti ki, amelynek körülbelül kétharmada központi, egyharmada pedig elosztott energiatárolás. A terv fontos részeként a katasztrófakockázatokra való reagálásra is elkülönítettek forrásokat.

(Smart Energy)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon