Jóval korábban indulhat a medvehagymázás az enyhe tél miatt
Jóval korábban indulhat a medvehagymázás az enyhe tél miatt

A szokásosnál hetekkel korábban, már február végén elkezdődhet az egyre népszerűbb gyógy- és fűszernövény idei szezonja az ország délnyugati megyéiben a Baranyában működő Mecsekerdő Zrt szerint.

A hazánkban a legnagyobb tömegben a Mecsek, a Zselic és a Gerecse erdeiben előforduló medvehagyma a korábbi évekhez hasonló módon napi két kilós limittel szedhető a nem természetvédelmi oltalom alatt álló területeken. A vitamindús növényből ennél nagyobb mennyiséget csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet majd szedni.

A jellegzetesen fokhagyma illatú növény nagyon egészséges, vér- és vesetisztító hatással bír, azonban nagyon résen kell lenni a szedésénél, ha még kezdők vagyunk. Ennek az az oka, hogy az őszi kikericcsel és a májusi gyöngyvirággal nagyjából hasonló körülmények között él és mivel némileg hasonlítanak egymásra, össze is téveszthetők.

Mivel a másik két növény mérgező, sőt fogyasztásuk akár halálos is lehet, érdemes először tapasztaltabb ismerőssel nekiindulni a gyűjtésnek. Ha mégis magunk megyünk, akkor támaszkodjunk az orrunkra: a három közül csak a medvehagymának van átható fokhagymaillata, ha ezt nem érezzük, semmiképp se használjuk fel a leveleket.

Azért, hogy a növényeket a következő években is szüretelhessük majd, oda kell figyelnünk arra is, hogy egy-egy növényről ne szedjük le az összes levelet, mert akkor nem tud virágzásnak indulni a tavasz második felében, ezzel pedig a következő évi utánpótlás magvai sem érhetnek be.

A Mecsekerdő közleménye arra is kitért, hogy idén a társaság területein lehetőség lesz kereskedelmi célú gyűjtésre. Az ehhez szükséges internetes aukció február 8-15 között zajlik majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon