Kaliforniában még a hibrid kocsikkal is leszámolnak 2035-re
Kaliforniában még a hibrid kocsikkal is leszámolnak 2035-re

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Bár Kaliforniában az ország lakosságának csak 12%-a él, 2010 és 17 között az újonnan értékesített elektromos járművek közel 50%-a itt talált gazdára. Newsom a jelenleg Kaliforniában forgalomban lévő elektromos járművek számát 726.000-re teszi.

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom „bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy „ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”. A demokrata párti kormányzó kiemelte:

évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt.

„Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telitett napunk legyen”.

Newsom kijelentette:

15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, „mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”.

A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő „hagyományos” autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon.

-számolt be róla az Infostart.

(fotó: pixabay)

search icon