Karácsony, bor, gasztronómia

Karácsony, bor, gasztronómia
Karácsony, bor, gasztronómia

Nem mindegy, hogy fehér, rozé vagy vörös! Az ízek harmonizálásához a karácsonyi vacsora mellé ajánlunk egy borsort. És megmutatjuk a helyes hőfokokat is.

Már sokan tervezgetjük a karácsonyi menüt, de mielőtt elkezdenénk írni a bevásárlólistát, gondoljuk végig még egyszer és tartsuk szem előtt, hogy az ünnepeknek nem arról kell szólniuk, hogy minél többet együnk. Persze együtt jobban esik az étel is, de nem a naptári nap határozza meg az étvágyunkat. Fókuszáljunk inkább az együtt töltött idő minőségére, a közös gasztronómiai élményre és a remek hazai borokra!

A borfogyasztás kultúrája

A bor ősidők óta az élet, a kultúra és az étkezések részeként van jelen, és van, ami a kezdetek óta nem változott: a bor társítása a gasztronómiával, a történelemmel, a hagyományokkal, az eredettel, a helyi minőségi ételekkel és a hangulatos környezettel. Egy alapszabályra hívja fel a figyelmet a már nevében is árulkodó Wine in Moderation kezdeményezés: „Bort mértékkel!”

Ennek 3 alappillére van:

  • Válassz tudatosan minőségi bort!
  • Oszd meg a pillanatot barátaiddal, családoddal, a bort párosítsd hozzá illő étellel, és fedezd fel az egyediségét!
  • Óvakodj a túlzott borfogyasztástól (és más alkoholokétól)! Figyelj magadra és másokra is!

Teremtsünk ízharmóniát magyar borokkal!

12 éve volt szerencsém egy jó hírű séf és egy elismert borász társaságában megkóstolni néhány mátrai bort és kipróbálni különböző étel-bor párosításokat. Érdekes tapasztalás volt, hogy ugyanaz a bor két különböző étellel egészen más ízhatást eredményez. Rájöttem, hogy rengeteg izgalmat rejt magában ez a terület, ekkor kedveltem meg igazán a gasztronómia világát. Bátran merjünk kísérletezni!

Magyarországon 6 borrégió 22 borvidékéről válogathatunk borokat. Minden területnek megvan a sajátossága, de általánosságban elmondható, hogy az ország kedvező földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően sok izgalmas, stílusos magyar bort kóstolhatunk. Választék tehát van, és szép borok is bőséggel. Ha lehetőség van rá, érdemes ellátogatni a pincékhez és megismerni a borászok alkotásait és a borok egyedi értékeit.

Forrás: Kissattila Borászat

Az egyik legfiatalabb, képzett mátrai borásszal, Kiss Attilával beszélgettem a borokban fellelhető illatokról, ízekről, karakterjegyekről, savakról, tanninokról. Szinte egy gyorstalpalóba csöppentem. A borászat egyik pincéjében találkoztunk, ahol volt szerencsém megkóstolni az idei év új borait is. Az autentikus élmény és a gasztronómiához való – évek óta tartó erős kötődésem inspirált arra, hogy összegyűjtsek néhány ízjegyet és a hozzájuk passzoló borokat, melyekkel emelhetjük a karácsonyi menü sikerét. Ebben volt segítségemre Attila, akivel egyetértünk abban, hogy a minőség az alapoknál kezdődik.

Forrás: Kissattila Borászat

Ízek harmóniája: tippek étel-bor párosításhoz

A borok kiválasztásakor vegyük figyelembe az étel fűszerességének mértékét, a domináló alapanyag ízvilágát, és ehhez válasszunk egy stílusában, savasságában, testességében illő bort, mely az ízeket kiegyensúlyozza. Mivel nem mindenkinek egyformák az ízpreferenciái, törekedjünk inkább az ételek ízének és a borok struktúrájának összehangolására! De mit is jelent ez?

Forrás: independent.wine

Aperitifként pezsgőt vagy gyöngyöző bort javasolnak a gasztronómia szakértői, mert ezek meghozzák az étvágyat. A könnyű fehérektől a testes vörös borokig haladva nem lőhetünk mellé, ha az étel leghangsúlyosabb ízéhez hangolva keresünk bort.

Hideg előételek, saláták vagy kisebb hőkezeléssel (főzéssel, párolással, sous vide-álással) készített ételek mellé az üde, légies borokat válasszuk (Irsai Olivér, rizlingszilváni, zöld veltelini)!

Javaslatunk: Konyári Fecske

Halak, fehér húsok, rozé kacsamell mellé remek párosítás egy ropogós rozé.

Javaslatunk: Vylyan Kakas (rozé)

A pácolt, sült, grillezett húsok íze intenzívebb, amit egy testesebb, karakteres vörösborral tudunk kiegyensúlyozni. Sertés mellé próbáljuk ki az érettebb fehérborokat (fahordós chardonnay-t, rajnai rizlinget), vagy a könnyebb vörösborokat (kékfrankost).

Javaslatunk: Homola Kékfrankos, Gere Kopar (vörös házasítás)

Marhahús mellé jó választás egy karakteresebb, száraz vörösbor (syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc)

Javaslatunk: Kissattila Fauna (cabernet sauvignon), Ikon Evangelista (cabernet franc)

Zsíros ételek mellé az izgalmas savszerkezetű borok illenek, amelyek kellemesen ellensúlyozzák az ételek bársonyosságát (sauvignon blanc).

Javaslatunk: Bolyki Sauvignon Blanc

A paradicsomos, citrusos ételek mellé intenzív savú bor fogyasztása javasolt. Válasszunk például olaszrizlinget vagy chardonnay-t!

Javaslatunk: Gilvesy Bohém Cuvée, Etyeki Kúria Chardonnay

Füstös ételek mellé leginkább egy jó, tanninokkal rendelkező, fahordóban érlelt, testes vörösbort érdemes kipróbálni (cabernet franc-t, cabernet sauvignont). Ha az ételhez gyümölcsszósz is készül, érdemes egy gyümölcsösebb, frissebb savakkal rendelkező vöröset választani (syrah-t, kékfrankost, merlot-t)

Javaslatunk: N.A.G. Föld és Ég (syrah), Sauska Kékfrankos, Takler Merlot

Csípős ételek kiváló kísérője lehet egy kései szüretelésű édes bor vagy aszú, amely kiegyenlíti a pikáns ízt.

Javaslatunk: Balassa Szamorodni (tokaji édes fehér)

A desszert mellé egy kicsivel édesebb fehérbor javasolt (aszú, jégbor). Javaslatunk: Holdvölgy Culture (tokaji aszú 6 puttonyos)

Étcsokoládé mellé viszont izgalmas párosítás egy tanninos, bársonyos vörösbor.

Javaslatunk: Ruppert Merlot

Forrás: Kissattila Borászat – Fauna

Inpsiráció a karácsonyi menühöz

Előétel: Sajtválogatás a helyi termelőtől

Bor: Kissattila Olaszrizling

Leves: Halászlé (forrón) helyi, friss halból

Bor: Légli Pinot Noir

Főétel: Narancsos, ropogós sült kacsa párolt, vörösboros lila káposztával és hagymás törtburgonyával

Bor: St. Andrea Áldás

Desszert: Mákos és diós bejgli egy illatos, félédes fehérborral

Bor: Sauska Tokaji aszú, 6 puttonyos

Ha már a gasztroélményekről van szó, szervírozzuk a bort a megfelelő hőmérsékleten, hogy a legjobb oldalát mutassa!

Pezsgők, gyöngyöző borok, prosecco: 6–8 °C.

Fehérborok, rozé: 10–13 °C.

Könnyű vörösek, közepesen testes és testes vörösek: 13–16 °C.

Tokaji, édes borok, aszúk: 10–13 °C.

Forrás: magyarborod.hu

search icon