Káros gombatoxinok fenyegetik a búzatermést
Káros gombatoxinok fenyegetik a búzatermést

Az európai búzában egyre több a káros gombatoxin, és a termények csaknem felét érinti, derül ki a Bath Egyetem által vezetett új tanulmányból. Ezeket a kellemetlen mikotoxinokat az a gomba termeli, amely a Fusarium Head Blight nevű betegséget okozza, amely a búzát és más, szántóföldön termesztett gabonaféléket érinti.

A Bath Egyetem által vezetett új tanulmány szerint az európai búzában egyre több a káros gombatoxin, és a termények csaknem felét érinti. A búzát, a világ legszélesebb körben termesztett növényét egyre nagyobb támadás éri a káros toxinok miatt.

A mikotoxinokkal szennyezett termékek fogyasztása emberekben és állatokban betegségeket okoz, például hányást és más gyomor-bélrendszeri problémákat

– írja cikkében az ENN.com.

Európa-szerte a búzatermés csaknem felét érinti az a gombafertőzés, amely ezeket a toxinokat okozza, derül ki a Bath-i Egyetem gombabiológusa, Dr. Neil Brown által vezetett tanulmányból, amelyet az Exeteri Egyetem munkatársaival közösen készítettek.

A mikotoxinok a gazdák és a gazdaság számára is rossz hírt jelentenek, mert csökkentik a gabona értékét. A búza óriási szerepet játszik az emberiség táplálásában, világszerte az emberek étrendjében található összes kalória 18%-át adja. Az egészségünk és a globális élelmiszerellátás iránti aggodalmak adták az indíttatást az új tanulmány elkészítéséhez is.

(forrás: enn.com)

search icon