Kávé nélküli életre kell berendezkednünk?
Kávé nélküli életre kell berendezkednünk?

A klímaváltozás hatására bizonyos élelmiszerek alapanyagaiból előreláthatóan sokkal kevesebb terem a jövőben, így ezeknek a termékeknek óriásit emelkedhet majd az áruk.

Az éghajlatváltozás a világ számos kedvenc ételét fenyegeti. A National Geographic 2020. évi Föld napja című magazinjában Daniel Stone emelt ki néhány „kedvelt élelmiszert”, melyek előállítása és termesztése már most gondot okoz a gazdáknak. Ha a problémákat nem sikerül orvosolni, tovább csökkenhetnek a termőterületek, ezzel a termények ára az egekbe szökhet. A kávé, a banán, a szőlő és az olívabogyó akár teljesen el is tűnhetnek – írja a Hello Vidék összegző publikációjában.

A Treehugger cikke szerint a következő lista feltár néhány olyan ételt, amelyek Daniel Stone szerint megváltoznak az elkövetkező évtizedekben. Ami már most látható: valószínűleg mindegyik drágulni fog a beszűkült terméshozamok miatt.

A kávé azért kerülhet veszélybe, mert a melegebb, és csapadékosabb időjárás hatására olyan magasan fekvő helyekre is eljuthatnak a kártevők és a fertőzések, ahova eddig nem, vagy csak nagyon ritkán volt esélyük. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a vadon élő kávéfajtáknak már eddig is kipusztult a 60 százaléka, ami összességében sokkal sérülékenyebbé teszi a megmaradtakat a környezeti változásokkal szemben.

A banán is fertőzések miatt kerülhet veszélybe. A fusarium wilt nevű gombát egyelőre nem sikerül eredményesen megállítani, és az időjárás melegedésével egyre több területre juthat el ez a kártevő. A szőlőtermesztésre pedig a klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet van rossz hatással. A szakemberek szerint a 2 Celsius-fokos globális hőmérséklet emelkedés esetén a termőterület 56 százalékkal csökkenhet, a 4 Celsius-fokos melegedés pedig a termesztésre alkalmas földterületek 85 százalékát tenné használhatatlanná.

Az olívabogyót termő olajfa is érzékeny a klímaváltozással együtt járó olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint amilyenek a korai fagyok, a heves esőzések vagy a szélviharok. A mediterrán termőterületeket jelenleg a Xylella fastidiosa, vagyis az olívalepra nevű baktérium fenyegeti, amely gátolja az olajfa tápanyag-mozgatási képességét, ami miatt az elsorvad és végül elpusztul. A tények is ezt bizonyítják, hiszen Olaszországban 60 százalékkal csökkent a terméshozam a baktérium felfedezése óta.

A szakemberek szerint mielőbbi változást hozó lépésekre van szükség, hiányukban a jövőben egy tál olívabogyó egy pohár borral, valóban kuriózumnak számít majd.

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(HelloVidék)

Fotó: Canva

search icon