Ha lesz hó, irány az erdő!
Ha lesz hó, irány az erdő!

Kevés híján, de sajnos a fehér karácsony az ország legnagyobb részén idén sem jött össze, a téli hangulat azonban még összejöhet, ha leesik egy kis hó a következő időszakban. Ha pedig úgy lesz, nincs is jobb program, mint kimenni a természetbe, amely legalább olyan szép ilyenkor, mint a tavasz csúcsán vagy épp a lombhullás környékén. De mire érdemes figyelni, ha téli túrára indulunk?

A havas napok száma egyértelműen csökkent az elmúlt évtizedekben. Ezzel együtt inkább a trendek eltűnése a jellemző (például a fehér karácsony), és bár kiszámíthatatlanabbul, mint korábban, azért még így is bőven lehetnek havas napok. Ne feledjük, hogy a december 23-án leesett hónak idén is majdnem sikerült megmaradnia a karácsonyi időszakra!

Ha sikerül egy-egy havas napon kiruccanni a természetbe, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelően felkészüljünk a túrára. A legfontosabbnak talán a ruházat helyes megválasztása tűnik. Ha csak rövidebb sétára, túrára indulunk, akkor lehet, hogy nem a hideggel, hanem épp ellenkezőleg, a meleggel gyűlhet meg a bajunk.

Az alábbi YouTube-videóból kiderül, hogy ha túlöltözünk, és emiatt kimelegszünk, akkor a megfázás legalább annyira esélyes, mint ha egy szál pólóban indulnánk útnak. Emiatt fontos körültekintően kiválasztani a ruházatunkat, a zoknitól a túranadrágon át a sapkáig.

Legalább ilyen fontos, hogy alaposan megtervezzük a kiruccanásunkat. Vegyük figyelembe a várható időjárást, és számoljuk azzal is, hogy ebben az időszakban jóval előbb kezd el sötétedni, mint a nyári túrázások idején! Az is fontos szempont, hogy a megváltozott terepviszonyok miatt várhatóan jóval rövidebb utat tudunk megtenni adott idő alatt, mint ha nem lenne hó.

Ezzel együtt, ha megfelelően felkészülünk, biztosan nem ér minket meglepetés, legfeljebb annyi, hogy az aljnövényzet és a lombok hiánya miatt nagyobb eséllyel meg tudjuk figyelni az erdő állatait! Ha tehát jön a hó, irány az erdő!

search icon