Fülledt az idő? Támad a lisztharmat!

Fülledt az idő? Támad a lisztharmat!
Fülledt az idő? Támad a lisztharmat!

Azt hinnéd, ettől csak a borászoknak van félnivalójuk. Az igazság viszont az, hogy párás időben számos gombafaj támadhat növényeinkre.

A lisztharmat nevével főleg azok találkoztak, akiknek volt már dolguk szőlővel, esetleg van is otthon pár sor. Ha az ember nem hagyja parlagon a tőkéket egész évben, akkor vannak kötelező jellegű permetezések. Főleg tavasszal és ősszel kell „lemosózni” a tőkéket, kénnel és már kifejezetten lisztharmat elleni szerekkel. Ez nem jelenti azt, hogy elég ez a kettő, és hátradőlhetünk, mert egy ennyire párás-nedves nyár is hordozhatja a veszélyét annak, hogy a gombák megtalálják a szükséges életfeltételeiket.

A legjobb, ha nem ér minket felkészületlenül egy esetleges lisztharmatveszély. Nemcsak kénes oldatot permetezhetünk rá, hanem gombaölők széles választékával küzdhetünk ellene. A védekezést megnehezíti, hogy gyorsan kialakulhatnak rezisztens fajok, így a tavaly még működő permetszer idénre már elavult lehet. Tartsuk naprakészen a tudásunkat, és mindig céltudatosan védjük szőlőnket!

A lisztharmat ellen már vannak szelektív gombaölő szerek.
Kép: Canva

A lisztharmat ugyanakkor nemcsak a borászok ellensége. Azért beszélünk többet róla a szőlőtermesztés kapcsán, mert nagy pénzkiesést okoz, ugyanakkor hobbikertek virágait is ellepheti ez a különös gomba. A leghatásosabb védekezés azonban ugyanaz a módszer, mint nálunk embereknél is: a megelőzés. Erős, egészséges növényekben jóval kisebb kárt tud okozni a lisztharmat, mint a legyengült, elhanyagolt kertben.

search icon