Kert szinte bárhol: egyre népszerűbbek a “függőleges kertek”
Kert szinte bárhol: egyre népszerűbbek a “függőleges kertek”

Kicsi terület, domborzati viszonyok vagy beltér, ahol szeretnénk gazdag növény-jelenlétet: mind indok lehet, hogy a zöldekkel függőlegesen terjeszkedjünk. A ház falát beborító vadszőlő, a falra szerelt támrendszerhez rögzített gyümölcsfa, a telket elválasztó kerítést pótló borostyánfal is lehet függőleges kert, hiszen ezt a funkciót tölti be.

Hogyan csináljuk?

Ha függőleges kertet szeretnénk telepíteni, lehetőség szerint gondolkodjunk házi készítésben, mert amúgy rendelhetünk az erre szakosodott gyártóktól, akik „üzembe is helyezik” a kertet – de ez egy másik történet. Ha a kicsi kertben gondolkodunk, akkor szárnyalhatnak szabadon a gondolatok, mind alapanyag, mind megoldások terén.

  • Tehetünk növényeket csirkehálóra aggatott virágcserepekbe – természetesen a hálót előzőleg feszítsük keretre.
  • Szerelhetünk virágtartókat egy falhoz döntött, öreg létrára.
  • Készülhet egyszerű kert élére állított raklapokból is, amelyekbe virágládákat süllyeszthetünk. Ez a megoldás akár balkonon vagy körfolyosón is működhet.
  • A neten barangolva temérdek okos megoldást láthatunk újrahasznosított anyagokból is: pet-palackokból komponált növényfalakat, egymás fölé rendezett ereszcsatorna-darabokból kialakított, magasba törő vagy onnan csüngő növénydzsungelt.
  • Akár online is rendelhetünk zsebes műanyag növényfal-alapot, amelyet vagy felállítunk, vagy felfüggesztünk, és máris kezdődhet a vertikális kertészkedés!

Mit válasszunk?

A gyógynövények, fűszernövények szépen tudnak éldegélni függőleges kertben, de jól meg kell tervezni, milyen növényeket válasszunk, majd melyiket, hová ültessük, hiszen az öntözésnél mindenképpen az alsók fognak több vizet, ám kevesebb fényt kapni. Vannak növények, amelyek jól érzik magukat ilyen közegben is: a zsályák, kakukkfüvek közül többet is beválogathatunk a csapatba, a citromfű szintén jó megoldás lehet. Őszi-téli időszakban az erkélyen szépen nevelhetünk télálló salátákat a függőleges kertben.

A függőleges kertnél figyelembe kell vennünk, hogy akárcsak a cserépben nevelt növényeknél, szükség van a tápanyagok rendszeres pótlására, hiszen kis földecske jut csak egy-egy növénynek.

(Forrás: egy.hu Kép: unsplash.com)

search icon