PET palackokból készülnek a jövő autóinak abroncsai
PET palackokból készülnek a jövő autóinak abroncsai

A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott poliészter használatát gumiabroncsai gyártásai során. Az új fenntartható poliészter fonalat az OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett mechanikus eljárással nyerik ki a polietilén-tereftalát (PET) palackokból, kihagyva a korábban szükséges köztes ploimerizációs folyamatokat. Az így keletkezett poliészter fonalat a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során fogják felhasználni, hiszen az a vállalat laboratóriumi tesztjei alapján megfelel az abroncs mechanikai követelményeinek. Minőségük és stabilitásuk megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket a gumiabroncsok létrehozásában történő felhasználásra. Ezzel a hagyományos poliészter teljes mértékben kiválthatóvá válik.

Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. Az innovatív folyamat során a szálakat újrahasznosított PET-ből fonják, anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani. Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy rendkívül innovatív speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter fonallal készült. Az újrahasznosított poliészter fonal használatával újabb fontos lépést teszünk a termékeken átívelő körkörös gazdaság felé.

mondta Dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője.

A hagyományos PET-et egyébként már régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során számos jó tulajdonsága miatt, többek között nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját, és ezáltal a vezetési sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt. Az újrahasznosított PET bevezetésével pedig több mint 60 újrahasznosított PET palackot válik felhasználhatóvá egy teljes gumiabroncs-szett elkészítéséhez.

Az újrahasznosítás egyre jelentősebb szerepet kap a prémium abroncsok tervezésében, fejlesztésében és gyártásában. A Continental célja, hogy 2050-re 100%-ban fenntarthatóan előállított anyagokat használjon fel abroncstermékeiben.

(dontwasteit.hu)

(fotó: pexels – Gerd Altmann)

search icon