Így áll helyt Magyarország az energiaválságban

Így áll helyt Magyarország az energiaválságban
Így áll helyt Magyarország az energiaválságban

Ha azt mondom, valami két éve 11 euró volt, most pedig 245 euró, biztos rávágod, hogy ez őrület, meg ne vedd! Ugyan szívod a fogadat, de sajnos egyelőre megveszed, ez ugyanis a földgáz árszabása.

Endersz Frigyes, az E.ON Hungária fenntarthatósági igazgatója a Portfolio Sustainable Word 2022-es konferenciáján felhívta a figyelmet arra, hogy egységnyi gázt 2 éve 11 euróért, 1 éve már 60 euróért, két napja pedig 245 euróért lehetett beszerezni a piacon.

gázár
gáz világpiaci ára
A gáz árának európai változása az elmúlt 1 évben. A napokban 240–250 euró környékén állt.
Forrás: tradingeconomics.com

Érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni a táblázatot. Először is le kell szögezni: ez nem a gáz kollektív ára, ez a gáz holland gáztőzsdei ára. Ez az az összeg, amiért Európa vásárolhat földgázt (távol-keleti országok más áron jutnak hozzá a nyersanyagokhoz).

Február 24-én, az orosz lerohanás után jól kivehető a hirtelen árrobbanás. Érdekes, hogy ez mégsem volt maradandó, 1–1,5 hónap alatt a piac kompenzálta magát. Az uniós szankciók belengetése és elfogadása után azonban ismételten és immár tartósan megugrott a gázár. A folyamat határozottan abba az irányba mutat, hogy még emelkedni fog. Tehát kijelenthető, hogy az európai szankciók felhajtják a szénhidrogének árait, de az is az igazsághoz tartozik, hogy az árak már a háború előtt emelkedő tendenciát mutattak.

gázár
gáz világpiaci ára
A gázárának változása az elmúlt 5 évben.
Forrás: tradingeconomics.com
gázár
gáz világpiaci ára
Forrás: tradingeconomics.com

Úgy fest, nincs még itt a gáz árának tetőzése.

Ismerjük Magyarország energiamixét

Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium minisztere a konferencián elmondta, hogy ha bekalkuláljuk a távfűtést is, akkor Magyarország végső energiafelhasználásának 35–40 százalékát földgázból fedezi. A teljes gázellátásunk 85%-a import, az import közel 90%-ban Oroszországból érkezik. Ez rámutat a jelenlegi kiszolgáltatottságunkra, és arra, hogy mennyire függünk az orosz féltől.

Magyarország energiatermelése

2021-ben hazánk 48.560 GWh villamos energiát használt fel, ami rekordmennyiségnek számít, és az áramszükséglet növekedése is kivételes, 4,3%-os növekedést mutatott. Ez jóval meghaladja az elmúlt 20 év 2,7%-os átlagát.

A termelésünk 35.805 GWh-t ért el, ami 2,7%-kal magasabb az előző évhez képest. Tavaly 12.755 GWh villamos energiát importáltunk, ami a teljes felhasználás 26,3%-a. A legtöbb áramot sorrendben Szlovákiából, Ausztriából és Ukrajnából vásároltuk.

Az egyes energiaforrások közül továbbra is az atomenergia áll az első helyen 15.990 GWh-val, ez a termelés 44,7%-át jelenti. A földgáz is megőrizte második helyét: 9447 GWh-val 26,4%-os arányt mondhatott magáénak. Ez 4%-os emelkedést jelent 2020-hoz képest.

magyar villamosenergia-termelés
Forrás: villanyautósok.hu

A napenergia előre tör

Napenergiával 3793 GWh termelést realizáltunk, ami nagy sikernek számít, ugyanis ez egy év alatt 54%-os növekedést jelent, így már a napenergia teszi ki teljes termelésünk 10,6%-át. Ezen belül pedig 1370 GWh termelés a kisebb kapacitású, háztetőkre szerelt rendszerekből származik. (Ezek száma az állami támogatásoknak köszönhetően 61%-kal nőtt. 2021-ben háztetőkről származott az áramtermelésünk 5,8%-a és a teljes fogyasztásunk 2,8%-a, miközben a háztartásoknak alig 3%-a rendelkezik napelemekkel.)

Negyedik helyre szorult vissza a szén 3084 GWh-val, ami közel 20%-os csökkenés egy év alatt. Ez a teljes termelésünk 8,6%-át tette ki.

Az ötödik helyen a biomassza vagy biogáz állt 2058 GWh-val (5,7%), majd a szélenergia következett 651 GWh-val (1,8%).

Forrás: villanyautó.hu

Ha a főbb kategóriákat nézzük, akkor így alakult az energiamix:

  • Atomenergia: 44,7%
  • Fosszilis energia: 35,1 %
  • Megújuló energia: 19,2%

Mit hoz a jövő?

1990-hez képest 2022-re 34%-kal mérsékeltük a károsanyag-kibocsátásunkat. Palkovics kiemelte, hogy minden ágazatban csökkenés figyelhető meg, kivéve a közlekedésben, a magyar zöldítésnek ezért is lényeges eleme a Zöld Busz Program.

A miniszter hangsúlyozta, hogy egyik napról a másikra változnak a dolgok, de a napelembővítés további lendületet kap, és úgy fest, hogy 2023-ra akár a 6 GWh-s termelést is elérhetjük, ami 2 évvel ezelőtt csak a 2030-as tervekben szerepelt. Jelen állás szerint 2030-ra a 8 GWh-s cél is reálisnak tűnik.

Az energiaválság pozitív hatása

Nem is kérdés, hogy a földgázfelhasználásunkat rohamosan csökkenteni kell. Nem tartható, hogy a lakossági földgázigény pár év alatt 2,5 millió köbméterről 4 millióra szökött fel. Ennek csökkentésében a szigetelések és a nyílászárók modernizálása is nagy segítség.

A pozitivista szemlélet szerint a válságok mindig egy új, jobb megoldást szülnek. A valóság húsba markoló, de a 25-szörösre emelkedett gáz-, és energiaárak azt jelentik, hogy a szigetelésre fordított befektetés is hamarabb megtérül. Az angol energiaárakkal számolva a szigetelés megtérülése 1 év leforgása alatt negyedére csökkent. Persze az kérdéses, hogy nem eszi-e meg az emelkedő rezsi a befektetés tőkéjét.

Tovább fejtegetve a jövőt, a magyar villamoshálózatnak még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy a tervekben szereplő elektromos átállást elbírja. Ehhez hozzátartozik a tárolókapacitás bővítése is, ami jelenleg akkumulátorokkal történik, de ebben a hidrogén jelenti a jövőt. Ez még drága technológiának számít, de az árválság előre mozdíthatja térhódítását.

search icon