Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA!

Ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indított az ÖMKi hobbikertészeknek, amelyhez bárki csatlakozhat.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló – egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.   

Az élelmiszerárak növekedésével és élelmiszer-biztonságunk, egészségünk érdekében egyre nagyobb szerep jut a saját kiskertben megtermelt zöldségnek és gyümölcsnek, újragondolt, ökológiai szemléletű kertészkedéssel. A művelt kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak élelmiszerellátási biztonságunkat növelik. Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerekkel – például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, valamint a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével – a kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez.

A biodiverzitás csökkenésének megállítása, kedvező esetben pedig növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak. Ebben a szellemben bővíti és fejleszti az ÖMKi legújabb, hobbikertészeknek felkínált tudástárát és hirdette meg a kertek biológiai sokféleségét vizsgáló közösségi kutatást, a Pók-Hálót.

A közelmúltban izgalmas, tíz részes sorozatot indítottak, amelyben kisfilmekkel és részletekbe menő írásos háttéranyaggal járják körbe a biokertek növényvédelmi témáit, szakértők segítségével. A sorozatban az almatermésűek, csonthéjasok, héjasok (dió, mogyoró) és zöldségnövények növényvédelme mellett, a biokert tervezéséről, a saját magfogásról, a gyomnövények szerepéről, a talajegészségről és a Pók-Háló citizen science részvételi kutatási programról is szó esik.

Immáron több mint egy évtizede nyújtunk a biogazdák számára gyakorlati ismeretanyagot a kutatásainkkal, amelyből a hobbikertészek eddig is gazdagon meríthettek. Új növényvédelmi sorozatunkkal most leginkább az ő munkájukat szeretnénk támogatni és abban bízunk, hogy a tudástár segítségével egyre többen mozdulnak el a vegyszermentes kertművelés irányába.

– hívta fel a figyelmet az új növényvédelmi sorozatra Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. 

(ÖMKi)

search icon