Kína minden eddiginél több napelemet telepít
Kína minden eddiginél több napelemet telepít

Kína már eddig is élen járt a megújuló energiaforrások kiaknázásában, de most még jobban felpörgeti a napelemparkok telepítését. Ennek az az oka, hogy erősen megugrott a tiszta energia iránti igény. A kereslet idén a tavalyi rekordot is meghaladhatja, ezért idén április végéig csaknem háromszor annyi kapacitást telepítettek, mint tavaly ilyenkor.

Kína jó úton halad afelé, hogy idén több új napelemparkot állítson üzembe, mint az Egyesült Államok. A nagy elköteleződést látva a Bloomberg közgazdászai is frissítették előrejelzésüket. Valószínűsítik, hogy hosszabb távon is fenn kívánják tartani a gyorsított ütemű telepítést, így 2023-ra 154 gigawatt új napelem-kapacitással számolnak, a korábbi 129 gigawattos prognózisuk után.

Természetesen Kína áramtermelése továbbra is nagymértékben függ a széntől, de vélhetően folytatják a telepítéseket, hiszen Hszi Csin-Ping elnök 2060-ra el szeretné érni a karbonsemlegességet

– írja cikkében Andor Attila a vg.hu-n.

Az elemzők adatai szerint idén az Egyesült Államokban összesen 144 gigawattnyi naperőmű-kapacitást állíthatnak üzembe. Kína februárban 95–120 gigawatt közötti növekedést mutatott, ám az előrejelzés készítésekor még nem ismerhették a már megvalósult projektek vártnál nagyobb volumenét.

A növekedés azonban tovább folytatódhat, jövőre ismét hatalmas kapacitásnövelést terveznek eszközölni. Terveik szerint a 200-300 gigawattot is elérheti a frissen üzembe álló kapacitás. Ha Kína ilyen ütemben bővíti kapacitásait, akkor kijelenthetjük, hogy a világ jó úton halad afelé, hogy 2030-ra összesen 5300 gigawatt kapacitással rendelkezzen, ami nagyjából annyi napenergia, ami a globális nettó nulla célkitűzés eléréséhez szükséges.

Kérdés azonban, hogy az ilyen gyors telepítési ütem Kínában fenntartható-e. Egy biztos, hogy a termelési kapacitások sokkal gyorsabban növekednek, mint az energiatárolás teljesítménye, ami a kínai hálózat egyes részeit túlterheli. A helyzet azonban nemcsak Kínára jellemző. Idehaza is felfüggesztették a háztartási napelemek által megtermelt energia hálózatba táplálását, mivel a túl sok új erőforrást lehet, hogy nem fogja tudni fogadni a hálózat.

(Forrás: vg.hu)

search icon