Kipusztulás fenyegeti a madárfajok csaknem felét
Kipusztulás fenyegeti a madárfajok csaknem felét

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  tájékoztatása szerint A világ madarainak helyzete 2022 jelentés adataiból az derül ki, hogy a madárfajok csaknem felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony, emellett minden nyolcadik fajt kipusztulás fenyeget.

A Madártani Szervezetek Világszövetsége, a BirdLife International – melynek az MME is tagja – négyévente teszi közzé globális jelentését, amelyben a madárpopulációk vizsgálata alapján összefoglalják, hogy milyen következtetéseket vonhatunk le a természet állapotáról, a ránehezedő nyomásról, a meglévő és a még szükséges megoldásokról.

A madárfajok csupán 6 százalékának növekszik az állománya, és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy világszerte csökkenés tapasztalható. A legnagyobb veszélyt az agrárterületek növekedése és a hasznosítás növekvő intenzitása jelenti, de a gépesítettség, a műtrágya- és növényvédőszer-használat, a fakitermelés és erdőgazdálkodás, illetve az éghajlatváltozás is veszélybe sodorja az állományt.

A válság kezeléséhez kiemelkedően fontos az élőhelyek védelme, a sérült ökoszisztémák helyreállítása, valamint a madarakat és a biológiai sokféleséget fenyegető veszélyek kezelése.

A madarak azt mutatják, hogy egy kihalási válságot élünk át, az elmúlt 500 évben legalább 187 faj biztosan vagy feltehetően kipusztult. Tagadhatatlan, hogy a helyzet siralmas, azonban mi tudjuk, hogyan fordítható meg ez a folyamat. A kutatásaink bizonyítják, hogy 1993 óta további 21–32 madárfaj pusztult volna ki a megmentésükre irányuló természetvédelmi beavatkozások nélkül

– mondta Stuart Butchart, a BirdLife International vezető kutatója.

Az MME a hazai állami természetvédelemmel közösen olyan védelmi akciókat hajtott végre, melyek döntő mértékben járultak hozzá például a kerecsensólyom, a parlagi sas vagy a szalakóta eltűnésének megakadályozásában, de az aktivitások ellenére Magyarországon sem kedvező a madárfajok többségének a helyzete. Elsősorban a vizes élőhelyek, elsősorban az időszakosan sekély vízborítású gyepek, szikes tavak és mocsarak madarai vannak veszélyben.

Ezért sürgeti a szervezet a hazai mezőgazdaság és vízgazdálkodás átalakítását egy fenntartható, természetbarát megoldásokat alkalmazó tájhasználati módra. Ugyanakkor hazánkban is elmondható, hogy a célzott természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően fajok tucatjait sikerült megmenteni a kihalástól.

(Forrás: index.hu)

search icon