Rohamosan fogyatkoznak a legközönségesebb madárfajok is
Rohamosan fogyatkoznak a legközönségesebb madárfajok is

Csak a házi vereb száma mintegy 600 millióval csökkent az elmúlt 40 évben, a legjelentősebb visszaesés pedig Európában tapasztalható. A Bird Life International, a brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB), és a Cseh Ornitológiai Társaság kutatói által közösen készített tanulmány a vészharangot kongatja.

1980 óta csak Európában 247 millióval csökkent a házi verebek száma. A tanulmány 445 olyan madárfajt vizsgált, melyek Európában őshonosak. Az eredmények azt mutatják, hogy a költő madarak általános egyedszáma 17-19%-kal csökkent az elmúlt 40 évben.

A Guardian cikke szerint különösen szembeötlő azon madárfajok populációjának csökkenése, melyek életmódjukban kötődnek a mezőgazdasági területekhez. Érdekesség azonban, hogy a részben szintén a megművelt területen élő házi verebek sok helyütt a városokból is eltűntek, erre azonban még nem találtak magyarázatot a kutatók. Egyelőre azt gyanítják, hogy a táplálékforrások szűkössége, vagy valamilyen betegség húzódhat meg a háttérben.

Szintén jelenetős csökkenés állt be a sárga billegető (97 millió), a seregély (75 millió) és a pacsirta (68 millió) populációjában, azonban a tanulmány néhány jó hírrel is szolgált. Kiderült például, hogy a vizsgált 378 fajból 203 létszáma nőtt, köztük több ritka ragadozófajé is. Utóbbiban jelentős szerepet játszhatott többek közt a káros növényvédő szerek betiltása, és a környezetvédelmi illetve fajrehabilitációs programok pozitív hatása.

A kutatók szerint számos madárfaj megmentéséhez elengedhetetlen, hogy a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenésének problémáját együttesen próbáljuk kezelni, miközben egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az olyan megoldásokra, melyek a természet fenntartható használatára épülnek. Emellett elengedhetetlen a védet területek számának és kiterjedésének növelése is.

search icon