Miért fontosak a fecskék és hogyan vigyázhatunk rájuk?

Miért fontosak a fecskék és hogyan vigyázhatunk rájuk?
Miért fontosak a fecskék és hogyan vigyázhatunk rájuk?

Hazánk fecskefajainak állománya erősen csökken, a füstifecske és a molnárfecske állománya például megfeleződött az elmúlt két évtizedben, ez pedig számunkra is komoly problémákat okozhat.

A tavasz hírnökei között előkelő helyet foglalnak el a fecskék, akik mostanság érkeznek meg afrikai telelőhelyeikről. Fontos is, hogy jöjjenek, mert az emberek és a körülöttünk élő állatokat veszélyeztető szúnyogok egyik legfőbb biológiai gyérítői, akik a legyek állományát is kordában tartják.

A klímaváltozással ráadásul egyre több betegséget is terjesztő szúnyogféle jelenik meg nálunk is, így az évi 1,5-3,5 kg rovart elfogyasztó fecskék jelenléte mindannyiunk érdeke.

Ha szeretnénk, hogy környezetünkbe fecskék költözzenek, érdemes gondoskodnunk róla, hogy találjanak fészekanyagot. A fecskének sárra van szüksége ahhoz, hogy fészket tudjon építeni, de már műfészkek is kaphatók, melyekkel a folyamatot megkönnyíthetjük a madarak számára.

A partifecske, a molnárfecske, és a füsti fecske természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Nem köztudott, de a fecskék esetében nem csak a madarak számítanak védettnek, de valamennyi hazánkba költő fecskefaj fészke is természetvédelmi oltalom alatt áll.

Ha felújítási munkák miatt mégis szükség lenne a fészkek eltávolítására, úgy azt a helyileg illetékes Kormányhivatal egyedi engedélyével lehet csak megtenni, melyet a területileg illetékes nemzeti park szakérőjének véleménye alapján adhat meg.

A szomszédunkba költöző fecskékkel általában higiéniai fenntartásaink szoktak lenni, az emberek többségét zavarja a madarak ürüléke. Ez azonban nem lehet oka a fészek eltávolításának, és ezt a problémát teljesen megoldja egy úgynevezett fecskepelenka felhelyezése, amely lényegében egy fészkenként legalább 30×20 cm körüli fa vagy fém lap, melyet a fészek alá helyezünk fel.

(Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon