Klímaszorongás helyett környezetbarát közösségépítés- interjú Barabás Lillával

Klímaszorongás helyett környezetbarát közösségépítés- interjú Barabás Lillával
Klímaszorongás helyett környezetbarát közösségépítés- interjú Barabás Lillával

Felfigyeltem egy csoportra. A Környezetbarát életmód egy Facebook csoportként kezdte pályafutását, egy 18 éves lány fejéből kipattanva. Azóta ez a társaság 9000 fős közösséggé nőtte ki magát, de nem érték be ennyivel. Ma már Facebook oldalként, Youtube csatornaként és Instagram profilként is elérhetővé váltak. Barabás Lillával beszélgettem a közösségük kialakításáról és a környezetbarát életmódról.

Lilla, mit kell tudnunk rólatok?

A Környezetbarát életmód 2021 júniusában lesz 2 éves, de ezalatt a rövid idő alatt rengeteg minden történt. A kezdetek kezdetén egy kis családias facebook csoport volt, ahol szívesen osztottam meg az általam érdekesnek talált cikkeket, híreket a témában. Akkoriban kezdtem az egyetemet, és kialakítani a saját életemet, kísérletezgettem házi készítésű kozmetikumokkal, ajándékba is készítettem, minden tapasztalatomat megosztottam és ez másokat is érdekelt. Így kezdett növekedni a csoport.

Számomra mindig is fontos volt a környezet védelme, tisztelete: volt szemétszedés iskolában, tanították környezet órán, hogy ne folyassuk a vizet fogmosásnál, inkább zuhanyozzunk, kapcsoljuk le a lámpát stb… A szüleim is arra neveltek, hogy szeressem és tiszteljem az engem körülvevő világot, életet, embert és természetet egyaránt.

kornyezetbarat eletmod
Lilla felismerte, hogy az információk megosztásával széles közösséget építhet a különböző social média felületeken

Mi a célkitűzésetek?

Lassan 10 éve járunk a Tisza-tóra, ahol az 1 hetes nyaralásunkat azzal töltjük, hogy szedegetjük a tóból a szemetet. Még sorolhatnám, hogyan formálta az élet és a tapasztalataim a szemléletemet. De mégsem volt korábban olyan érzésem, hogy valamit nagyon kellene tennem annak érdekében, hogy ennek a fontossága még több emberhez eljusson.

Aztán valami megváltozott bennem és éreztem, hogy cselekedni szeretnék, ez is közrejátszhatott abban, hogy megalapítottam a csoportot, és a közösségi média felületeinket. Ahogy egyre növekedett a létszám, szükségét éreztem a családi-csapatunk bővítésének, így jött létre a szuper admin csapatom. Nekik beszéltem először arról, hogy szeretnék egy kezdeményezést, mint a #műanyagmentesjúlius, ami mindenkihez elér, mindenki által könnyen elvégezhető, és talán a résztvevők még kedvet is kapnak a továbbiakban is folytatni a tanultakat.

kornyezetbarat eletmod
Lilláék az éves Tisza-tavi nyaralást mindig egybekötik szemétszedéssel

Úgy tudom még egy kampányt terveztetek, ami nem más, mint a Tudatos Tavasz Kihívás? Mesélsz nekem erről?

A Tudatos Tavasz Kihívás célja tehát az életmód népszerűsítése és segítése. Ez egy 13 hetes program, mely játékos és fokozatos, ezáltal a tartós életmódváltás bevezetését hivatott támogatni. Egy nyereményjátéknak alakítottuk ki, hogy még inspirálóbb legyen. Idén tárgyak helyett, hogy véletlen se kerüljön a nyertesek otthonába felesleges holmi, ajándékutalvánnyal díjazzuk a legtöbb pontot elérőket.

A feladatok tudatosan vannak felépítve, fokozatosan nehezednek. Heti 2 „kötelező” feladat van, hogy túl sok se legyen egyszerre az elvégzendők listája, de vannak opcionális feladatok is, ha valakinek még van igénye több dolgot kipróbálni. Úgy terveztük meg a heteket, hogy a 3 hónap lejárta után se érezzék magukat a játékosok „egyedül” a rengeteg tennivaló között. Ezért igyekszünk minden héten ajánlani pár felületet, közösséget, ahol később is könnyedén hasznos információhoz lehet jutni. Én nagyon örültem volna egy hasonló kezdeményezésnek, szörnyen soknak éreztem a feladatot, egyből mindenből szerettem volna a legjobbat kihozni. Így természetesen nem voltam elég megfontolt és hibákat is követtem el.

Honnan érkezett ez a tudatosság az életedbe?

Ebben bizonyára szerepet játszott a klímaszorongásom is, amit az utam elején átéltem. Számomra ez abban nyilvánult meg, hogy folyton aggódtam, féltem, mérges voltam a világra. Lelkiismeretfurdalásom volt, ha már 1 üveg vizet is meg kellett vennem. Legszívesebben minden gyárba és kormányhoz ellátogattam volna és jól megmondtam volna nekik a magamét. (nevet)

Aztán lenyugodtam, mert megértettem, hogy én ezzel a hozzáállással nem fogok tudni eredményt elérni. Megértettem, hogy minden kicsi számít, pozitív és negatív értelemben is. Olyannyira magamévá tettem ezt a gondolatot, hogy ez lett a mottónk. Megértettem azt is, hogy nem a műanyag az ellenség, hanem minden, ami gagyi, egyszerhasználatos, eldobandó. Valamint rengeteg pozitív dolgot köszönhetünk a műanyagnak (lásd orvoslás, építészet).

Szabadidőmben cikkeket olvastam magyar és angol nyelven, statisztikákat kerestem, próbáltam minél nyitottabb lenni a világra, elfogadó lenni mások nézeteivel. Az egyik legfontosabb, amit szerintem mindenképp ki kell emelni ezen a területen is, (azon kívül, hogy senki sem tökéletes, de minden kicsi számít) hogy nem vagyunk egyformák. Ami nekem működik, tetszik, illik az életstílusomba/ritmusomba, a másiknak lehet nem fog. Ezzel nincs baj, csak ezt meg kell tudni érteni, elfogadni és nem erőszakoskodni.

Ez alatt a 2 év alatt, azt tanultam meg, hogy nyitottság, érdeklődés és elfogadás nélkül itt sem jutunk sokra. Segíteni, másokat informálni csak úgy tudunk, ha kedvesen, megértően és nem tukmálva a saját igazunkat próbáljuk a másik életét a sajátunkéra formálni. Számomra a környezettudatos élet a múlt, a törekvő jelen és a vágyott jövő. 

kornyezetbarat eletmod
Környezetbarát életmód csapatának podcast adása is van

Meseszerű ez az elhivatottság. Mi a célod ezzel?

Ennek a jövőnek az elérése érdekében hoztuk létre a webáruházunkat, ahol elsősorban magyar kisvállalkozók környezettudatos termékeivel foglalkozunk. Talán ennek a fontosságát nem is kell részletezni. Az oldal indulása óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több felületen tudjunk megosztani fontos információkat, hasznos tippeket. A cél tényleg az, hogy mindenki számára elérhető legyen ez az életmód.

Szuper érzés tudni, hogy az írásaimmal, tapasztalatainkkal és most már termékeinkkel is segíthetjük az egyének környezettudatos törekvéseit. Imádom a beszámolókat, melyekben elmesélik, hogyan segítettük őket elindulni ezen, az igazából nehéz és kihívásokkal teli, de tanulságos és nemes úton. Hálás vagyok minden visszajelzésért, az adminokért, a páromért, öcsémért és apukámért, akik nélkül ezek nem létezhetnének.

search icon