Kolumbia nyitni szeretne a zöldebb gazdaság felé
Kolumbia nyitni szeretne a zöldebb gazdaság felé

Kolumbia bejelentette a fosszilis tüzelőanyag-kitermelés leállítását a zöldebb gazdaság érdekében. Irene Vélez bányaügyi miniszter elmondta a világ vezetőinek, hogy az ország el fog távolodni a fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy egy fenntartható fejezetet kezdjen el az ország iparának történetében.

Kolumbia baloldali kormánya bejelentette, hogy nem hagy jóvá semmilyen új olaj- és gázkitermelési projektet, mivel igyekszik eltávolodni a fosszilis tüzelőanyagoktól és egy új, fenntartható gazdaság felé fordulni. Kolumbia elnöke, Gustavo Petro, mielőtt tavaly augusztusban az ország első baloldali vezetőjévé vált, kampányának egyik fő elemévé tette az ország olajra való hosszú gazdasági függőségének megszüntetését.

Úgy döntöttünk, hogy nem ítélünk oda új olaj- és gázfeltárási szerződéseket, és bár ez nagyon ellentmondásos volt, ez egyértelmű jele az éghajlatváltozás elleni küzdelem iránti elkötelezettségünknek

 – mondta Irene Vélez bányaügyi miniszter.

Az ország pénzügyminisztere, José Ocampo többször is ellentmondott a kormány minisztereinek, amikor megnyugtatta a pénzügyi piacokat, miután azok megjegyzései miatt a kolumbiai peso árfolyama zuhanni kezdett. Ocampo többször is elmondta az újságíróknak, hogy az ország továbbra is nyitott az új olaj- és gázprojektekre, mivel nagymértékben függ az ágazat bevételeitől.

Petro azonban támogatta Vélez e heti bejelentését, mondván, hogy az alternatív gazdaságok pótolni fogják az olajból származó veszteséget, amely Kolumbia teljes exportbevételének mintegy felét teszi ki. A turizmusba történő erőteljes beruházások, tekintettel az ország szépségére, valamint az ország tiszta energia előállítására vonatkozó kapacitására és potenciáljára, rövid távon tökéletesen ki tudják tölteni a fosszilis tüzelőanyagok által hagyott űrt, mondta Petro az újságíróknak.

Mindez bírálatokat váltott ki gazdasági elemzők részéről, akik szerint az olajkutatás leállítása nem befolyásolja a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális keresletet, miközben árt Kolumbia gazdaságának. A politikát környezetvédelmi szakértők is bírálták, akik szerint a lépés nem foglalkozik az ország kulcsfontosságú környezeti problémáival, például a szarvasmarha-tenyésztéssel és a nem fenntartható mezőgazdasággal.

(Forrás: theguardian.com)

search icon