Környezetbarát Olimpia 
Környezetbarát Olimpia 

A jövő évi játékok kreatív módon népszerűsítik a fenntarthatóságot és felhívják a figyelmet az újrahasznosításra. A 2024-es párizsi olimpiai játékok nézői a helyi kukákból újrahasznosított műanyagból készült székeken fognak ülni. Körülbelül 11 000 ülőhely készül majd újrahasznosított anyagokból.

Hiány volt az alapanyagokból, ami sok gyártót arra késztetett, hogy áttérjenek a hulladékra – mondja Marius Hamelot, a kezdeményezés mögött álló Le Pavé ökoépítő cég társalapítója. Így a gyártók áttértek a hulladékra.

A környezetbarát ülőhelyrendszer nagyban elősegíti az olimpiai játékok környezeti lábnyomának csökkentését a zöld kivitelezésével. A szervezők azt mondták, hogy a korábbi játékokhoz képest a felére csökkentik a kibocsátást a meglévő létesítmények felhasználásával, a tömegközlekedés használatának ösztönzésével és a szén-dioxid-kompenzációval.

De hogyan lesz a műanyaghulladékból olimpiai ülés?

A párizsi székhelyű Lemon Tri újrahasznosító vállalat összefogott a Le Pavé ökoépítő céggel, hogy összegyűjtsék a műanyaghulladékot, és aprított műanyagforgáccsá alakítsák át. Ezeket a forgácsokat aztán összekeverik, hogy egyenletes színeloszlást érjenek el, felmelegítik és gépekben összepréselik. Az eredmény egy sor fehér vagy fekete műanyag lap, színpöttyökkel.

Ezeket a lapokat ezután elsimítják, csiszolják, majd más franciaországi partnercégekhez küldik, ahol kivágják és összeszerelik őket, így születnek meg az olimpiai ülések. A gyártás teljes gőzzel folyik, és az ülések idén ősszel kerülnek beépítésre.

Az ülések gyártásához szükséges 100 tonna újrahasznosított műanyag nyolcvan százaléka a Seine-Saint-Denis-ben található sárga kukákból származik. A régió iskoláiban műanyaggyűjtési programokat hajtottak végre, és mintegy ötmillió színes üdítősüveg kupakot gyűjtöttek össze.

A kezdeményezés lehetőséget nyújt a közvélemény figyelmének felkeltésére és a fenntarthatóbb gyakorlatok népszerűsítésére is. A gyerekek figyelmét remekül sikeresen fel lehetett hívni a fenntarthatóságra azáltal, hogy tudták, az általuk összegyűjtött műanyaghulladék is a részét fogja képezni az olimpiai üléseknek. 

(Forrás: euronews)

search icon