Környezettudatosság a bevásárlásban és a konyhában
Környezettudatosság a bevásárlásban és a konyhában

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladék keletkezik, ami ellen mi is tehetünk. Egy négyfős család körülbelül ötvenezer forintnyi feleslegesen megvásárolt élelmiszert dob ki egy évben. Világszinten a pazarlás megnehezíti az éhezés ellen vívott harcot, fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását. A tudatossággal energiát és pénzt takaríthatunk meg, és csak elsőre tűnhet túl nagy kihívásnak a mindennapokban.

Az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentése a célja a Nestlé és a SPAR közös kezdeményezésének. A Tervezz okosan! elnevezésű kisokos felhívja a vásárlók figyelmét, hogy miért fontos a fenntarthatóság témaköre a konyhában, mit nyerhetnek vele, továbbá segítséget nyújt a környezettudatosság megtervezéséhez.

Első lépésként nagyon fontos, hogy megtervezzük mit fogunk a boltban vásárolni, írjunk listát. Ezt a listát aszerint tervezzük meg, hogyan fog kinézni a heti menü. Határozzunk meg egy összeget, ami felett nem költünk. Igyekezzünk olyan termékeket vásárolni, amiknek minél kisebb az ökológiai lábnyoma, továbbá priorizáljuk a helyi termelőktől való vásárlást. 

Főzés során ügyeljünk arra, hogy valóban csak annyit készítsünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, vagy főzhetünk előre, és lefagyaszthatjuk ételeinket elkerülve a pazarlást. A levesek akár fél évig is bírják a fagyasztóban, de a nyers húsokat, készételeket szintén eltehetjük. Lefagyaszthatjuk a zöldségeket, a gombákat és a legtöbb gyümölcsfélét. Ha valamit már kiengedtünk azt ne tegyük vissza a fagyasztóba. Továbbá gondoljunk az újrafelhasználásra, maradék alapanyagokra is a főzés során, illetve nagyon fontos, hogy előnyben részesítsük a szezonális termékeket.

Hogy megnöveljük a főtt ételek eltarthatóságát, ne abban a lábosban tegyük el azokat, amiben készítettük, hanem kisebb edényekben rakjuk be a hűtőbe legkésőbb akkor, mikor elérték a szobahőmérsékletet. 

Az is nagyon fontos, hogy ügyeljünk a szerves és szervetlen konyhai hulladékra. Budapest több pontján közösségi komposztáló érhető el, ahova könnyedén elvihetjük az összegyűjtött szerves hulladékot, hogy a természet újrahasznosítsa azt. Amit tudni érdemes, hogy pontosan mit dobhatunk a komposztba és mit nem: a tojáshéj például mehet, ahogy a kávézacc és a teafű szintén, de a filter már nem.

Az olyan kezdeményezések, mint a Munch, az ételpazarlás problémáját hivatottak enyhíteni. A magyar ötletgazdáktól született platform felületet biztosít a csatlakozó vendéglátóhelyeknek és élelmiszerláncoknak, akik jelentős kedvezménnyel értékesíthetik az aznap el nem adott, ellenben jó minőségű élelmiszereiket. A cél, hogy sokkal kevesebb fogyasztható áru kerüljön a szemétbe.

(Forrás: telex)

search icon