Kullancsveszély!

Kullancsveszély!
Kullancsveszély!

Jönnek az egyre melegebb napok, vége a tél rovarmentes hónapjainak, újra találkozhatunk rég nem látott vérszívó „barátainkkal”!

Gondolom, már mindenki várja a vízpartok döngicsélő társaságát, a nyugodt pihenés ellenségeit, a szúnyogokat vagy az igazi alattomos kis vámpírokat, a kullancsokat. A kettő közötti lényeges különbség az, hogy szúnyogcsípésbe nem szokás belehalni, de kullancscsípés esetén megvan az esély arra, hogy elkapjuk a Lime-kórt vagy más súlyos, akár végzetes kimenetelű betegséget. A kullancsok nemcsak ránk, emberekre, hanem házi kedvenceinkre is veszélyt jelenthetnek!

Az erdőjáró kétlábúaknak mára remek védőoltás áll rendelkezésére. Egy oltássorozat hosszú ideig védi őket a kullancs okozta betegségek egy részétől. Persze attól még figyelnünk kell a szokásos jeleket, mint a bőrpír és a napokig látható vöröses, lilás gyűrű, de jóval kisebb eséllyel hagyjuk ott a fogunkat az ízeltlábúval való találkozásunk után.

Mindig nézzük át kutyánkat! Minél kevesebb ideig van benne a kullancs, annál jobb.

Persze mindig jobb a megelőzés. Az ember jó, ha bekeni magát valamilyen riasztószerrel, de manapság már egész hatékony ultrahangos változat is van a piacon, emberre és négylábúra egyaránt. Ez utóbbit én is láttam már kutyán vadászaton. A vadászat végén egyetlen kullancs sem volt a kutyában, holott más ebekben „potyautasok” garmadája lakomázott.

Márpedig házi kedvenceinkre különösen oda kell figyelnünk, hiszen pont abban a magasságban kószálnak odakint, ahol a kullancsok leselkednek. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem a fák lombjain állnak lesben a paraziták, hanem a fűszálakon, cserjéken megbújva várják, hogy arra tévedjen áldozatuk. Ha tehát hatékonyan szeretnéd megvédeni legjobb barátodat, használj spot on készítményeket vagy riasztóanyagos nyakörvet, esetleg ultrahangos riasztót!

search icon