Felbukkant hazánkban is az első Hyalomma kullancs
Felbukkant hazánkban is az első Hyalomma kullancs

Az Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő projektjének indítása után 3 hónappal felbukkant Magyarországon az első Hyalomma kullancs, a példányt egy kutyatartó jelentette. A nagyméretű, gyors mozgású, csíkos lábú faj azért veszélyes, mert akár krími-kongói vérzéses lázat is okozhat.

Földvári Gábor az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a fiatal példány egy vándormadárral bejutott az országba, és képes volt átvedleni, továbbfejlődni és felnőtt alakban már háziállaton, emberen tud vért szívni. Ugyanakkor a szakember szerint általában a madarakkal beérkezett kullancsok nem hordozzák ezt a vírust, mert a madarak maguk nem fenntartói, nem gazdái a vírusnak.

A jövőben egyre inkább az várható, hogy az éghajlat változásával és a felmelegedéssel a meleg klímához szokott, egzotikus kullancsok könnyebben megmaradnak és továbbfejlődnek a mi égövünkben is. Hyalomma kullancsot Németország, Csehország és Svédország területén is egyre gyakrabban figyelnek meg, így számíthatunk rá, hogy a faj hosszú távon megtalálja majd a megfelelő feltételeket. Földvári Gábor szerint azonban a félelem helyett inkább a felkészülésre érdemes koncentrálni, így nagyobb az esély a tényleges veszély elkerülésére.

(Infostart)

(fotó: Wikimedia)

search icon