Kuube

A pad, amin nemcsak te, de a mobilod is feltöltődhet

Az egyik legbosszantóbb #firstworldproblem, amikor az utcán vagy parkban sétálva merül le a telefonunk. A Kuube okospadok erre kínálnak megoldást, ráadásul környezetbarát módon, a napenergiát használva. Gallai Máté ügyvezetőt kérdeztük.

Mi adta az ötletet a napelemes padokhoz?

5-6 évvel ezelőtt szó szerint a semmiből egyszer csak belém hasított, hogy napelemes utcabútorokat kellene fejlesztenünk. A klímaválság miatt fontos, hogy az élet minél több területén törekedjünk a tudatosságra és fenntarthatóságra, ezért is indultunk el a napenergia-felhasználás irányába. Akkor tudtommal még egyáltalán nem létezett ilyen termék a világon, de mivel a cégünk alapvetően arculattervezéssel foglalkozott akkortájt, ezért ez a projekt sajnos egy időre háttérbe szorult. Közben pedig másnak is eszébe jutott ez az ötlet. Akkor ezt nagy kudarcként éltük meg Mátray Gábor vezető fejlesztő kollégámmal együtt, de aztán éppen az ő sikerükből merítettünk erőt.

Kuube Nano okospad

Miben lett végül egyedülálló a ti okospad koncepciótok?

A Kuube padok nemcsak wifi hotspotként és töltőállomásként funkcionálnak. Működésük közben folyamatosan monitorozzák környezetük változásait: hőmérsékletet, UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat és légnyomást mérnek, az adatokat a szervernek továbbítják, szükség esetén jeleznek tulajdonosaiknak. De főként az anyaghasználat és a design tesz minket jól megkülönböztethetővé. Biztos vannak nálunk olcsóbb gyártók, de mi a prémium szintre törekszünk. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 100%-ban magyar terméket sikerült létrehozni. Bicskén készül például az alumíniumszerkezet, Pilisvörösváron az üveg, a napelemcellákat szintén Pest megyében szerelik össze. A legnagyobb, 8 személyes Plus padunk pedig több szempontból különleges: az ülőfelület magyar kőrisből készül, és ez az egyetlen a világon, amit tető fed. Fontosnak tartjuk továbbá kiemelni, hogy a padokat működtető szoftver és elektronika teljes egészében saját fejlesztésű, így a lehető legrugalmasabban tudunk alkalmazkodni a megrendelői igényekhez.

A napenergia hasznosításán túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a Kuube termékekben, illetve az előállításuk folyamán?

Folyamatosan fejlesztjük a padokat, hogy azok a lehető leghatékonyabbak működjenek, és bár sokan szezonális termékként tekintenek a napelemes bútorokra, mi a téli üzemelésüket is igyekszünk optimalizálni. Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy lehetőség szerint hazai alapanyagokat használjunk, emellett az időtállóságra is gondoltunk. Az alumínium váz ellenáll az időjárás viszontagságainak, és újrahasznosítható is egyúttal. Jól vizsgázott eddig az edzett-ragasztott üvegfelület is, aminek jóval hosszabb az élettartama, mint például a plexinek. A felületkezelésnél pedig odafigyeltünk rá, hogy a pad minden része könnyedén takarítható legyen.

Ezek szerint nem kell félni az amortizációtól?

Amikor valaki erről kérdez, mindig elmesélem, hogy az egyik átadón egy hitetlenkedő úr lépett oda hozzám azzal, hogy két hetet sem ad a padnak, és össze fogják törni. Én próbáltam győzködni az ellenkezőjéről, de nem hitt nekem. Végül páros lábbal ugráltam a pad tetején, hogy lássa, masszív szerkezetet alkottunk. Ezzel együtt nagyon örülünk, hogy eddig egyik termékünket sem rongálták meg, szerintem szeretik az okospadokat a fiatalok, vigyáznak rájuk.

Itthon hol töltődhetünk Kuube padokon?

2020-ban léptünk piacra, azóta telepítettünk padot Budapesten, a Balaton környékén, Várpalotán, Balmazújvárosban, és heteken belül lesz Kuube termék további 4-5 magyar városban, de bízunk benne, hogy év végéig ez a szám többszörösére nő. Tavaly felfigyelt ránk a Tungsram, velük együttműködésben vittünk már terméket Horvátországba is, és elképzelhető, hogy hamarosan akár más kontinenseken is megjelennek okospadjaink.

Kuube Plus

Terveztek bővíteni a termékskálán? Ha igen, milyen új okos terméket várhatunk tőletek?

2021-ben két nagy fejlesztéssel szeretnénk megjelenni. Az egyik egy okos busz- és villamosmegálló, ami a padjaink meglévő funkcióin túl sok egyéb újdonsággal szolgál majd. Ezekről a közösségi médiában számolunk be hamarosan. De annyit már most elmondhatok, hogy a Kuube termékekkel elsősorban az a célunk, hogy városszerte mikromobilitási pontokat hozzunk létre, melyek alkalmasak lesznek arra, hogy elektromos eszközöket, rollert, kerékpárt, robogót vagy akár autót töltsünk róluk.

Másik új termékünket egy partnercéggel együtt szeretnénk megvalósítani, és a kültéri, biztonságos, teljesen zárt kerékpártárolásra szeretne megoldást kínálni, szintén okos funkciókkal, hogy ezáltal a lakótelepi és társasházas övezetekben minél többen dönthessenek a kerékpárhasználat mellett.

Ha tetszett a Kuube története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Kuube

search icon