Legyünk tekintettel a denevérekre, akik télen a padláson húzhatják meg magukat

Legyünk tekintettel a denevérekre, akik télen a padláson húzhatják meg magukat
Legyünk tekintettel a denevérekre, akik télen a padláson húzhatják meg magukat

Fel kellett függeszteni a tetőtérben zajló munkálatokat az edelényi Koch Róbert Kórházban, miután a bontási munkák közben egy rőt koraidenevér kolóniára bukkantak a műszaki szakemberek.

A repülő emlősök a téli időszakban fagymentes helyre húzódva merülnek téli álomba. Eközben a denevérek szinte hibernálódnak, testhőmérsékletük nagyon alacsony szintre csökken. Az állatok ilyenkor védtelenek és kiszolgáltatottak, ezért fokozottan vigyázni kell rájuk. Ha hasonló munka során rájuk bukkanunk, akkor azonnal értesíteni kell az illetékes szerveket.

Ilyen esetekben a Kormányhivatalok Természetvédelmi Főosztályát kell keresni, és egyben a legközelebbi nemzeti parkot is érdemes tájékoztatni. A Koch Róbert kórház tetőterében az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai 378 denevért találtak, akiket sérülés nélkül tudtak áttelepíteni a természetvédelmi területekre, így biztonságosan folytathatják téli pihenőjüket. Az állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramosra, egy bányatáróba került.

https://www.facebook.com/AggtelekiNemzetiParkIgazgatosag/posts/3667399373313453

Ahogy a HajduPress beszámolójából kiderül, január elején nem voltak ilyen szerencsések egy miskolci belvárosi épület padlásán élő bőregerek. A segítségükre siető természetvédők több tucat síró és átfagyott állatot találtak, közülük sok el is pusztult, de az nem derült ki, hogy ki a felelős a közel két millió forintos természeti kárt okozó cselekedetért.

A rőt koraidenevér Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Szerencsére a faj viszonylag gyakori, elsősorban ritkás erdők és kultúrtájak lakója, teleléskor viszont gyakran választja menedékül az épületek padlásait is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon