Lehet, hogy hamarosan adót vetnek ki a húsfogyasztásra Németországban
Lehet, hogy hamarosan adót vetnek ki a húsfogyasztásra Németországban

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak Németországban a klímavédelem fokozására, nemrég pedig a húsfogyasztás megadóztatása is terítékre került.

A ma még meglepőnek számító javaslatot egy tavaly létrehozott kormánybizottság terjesztette elő. Következtetésük szerint azzal lehetne drasztikusan csökkenteni a húsfogyasztást, és ebből következően a kibocsátást, ha jelentősen megemelnék a hústermékek árait.

Úgy számolnak, hogy egy kiló marhahúsnak 5-6-szor többe kellene kerülnie. Jelenleg átlagosan 13 euróba került a marha kilója, a javaslattal nyomán viszont akár a 80 eurót is elérhetné. A többletbevétellel a biodiverzitás csökkenésének ellensúlyozását és a környezetszennyezés visszaszorítását finanszíroznák.

Persze a javaslat nem szorítkozik csupán a marhahúsra. A tejtermékeknél például 2-4-szeres emelkedést tartanának célravezetőnek.

A bizottság számításai szerint a nagyipari mezőgazdaság évente 90 millió euró kárt okoz Németországban, ahol 7-11 milliárd euróba kerülne az iparág kizöldítése. Ez egyébként az új német kormány céljai között is szerepel, akik 2030-ra a jelenlegi 10%-ról 30%-ra emelnék az ökológiai művelés alá tartozó területeket. (Agrokép)

search icon