Leonardo DiCaprio, Katy Perry és további hírességek kérik Bident, hogy ne épüljön több olajvezeték
Leonardo DiCaprio, Katy Perry és további hírességek kérik Bident, hogy ne épüljön több olajvezeték

Több mint 200 híresség és környezetvédő aktivista közvetlenül Joe Biden elnököt szólítja fel, hogy állítsa le a minnesotai olajvezeték tervezett kiváltását és bővítését, a Line 3-at. Az NBC News által a héten közzétett nyílt levelet olyan színészek és komikusok írták alá, mint Leonardo DiCaprio, Katy Perry, Joaquin Phoenix, Orlando Bloom, Danny Glover, Jane Fonda, Amy Schumer, Sarah Silverman és Mark Ruffalo. Emellett dalszerzők, mint Bon Iver, Buffy Sainte-Marie és Bonnie Raitt, valamint Tom Steyer volt demokrata elnökjelölt, törzsi aktivisták és környezetvédők is adták a nevüket.

A Biden elnöknek címzett levél így indul:

Az Ön elnöksége vízválasztó az emberiség történetében, az utolsó esély arra, hogy megfordítsuk a dolgok menetét, mielőtt a klímaváltozás irányíthatatlanná válik.

Felidézik azt is, hogy az amerikai elnök elszántságát jelezte azzal, hogy hivatalba lépésének első napján elutasította a Keystone XL gázvezetéket, majd pedig megjegyzik, hogy a Line 3, az Enbridge energiaóriás határokon átnyúló projektje, amely a kanadai kátrányhomok olajat és nyersolajat szállítja Alberta tartományból Wisconsinba, sérti az Anishinaabe nép jogait és életmódját.

Ez a csővezeték gyakorlatilag megegyezik a KXL-lel mind az érdemi éghajlati hatás, mind a szimbolikus jelentőség tekintetében. A projekt megépítése egy kibontakozó emberi jogi válság. Az üzemeltetése az élettartama alatt jelentősen súlyosbítaná a klímaválságot. Az éghajlati igazságosság minden ésszerű tesztjén megbukik.

A Donald Trump, korábbi elnök által jóváhagyott új Line 3 naponta átlagosan 760 000 hordó olajat szállítana át víztesteken és törzsi földeken. A múlt hónapban a minnesotai fellebbviteli bíróság helybenhagyta a kanadai vállalat projektjének jóváhagyását, és kimondta, hogy megkezdődhet a munka a 337 mérföldes szakaszon, amely egy 1960-as évekbeli, leromlott állapotú és csak fél kapacitással üzemelő csővezetéket váltana fel. Az Enbridge szerint az új vezeték jobban védi a környezetet, miközben növeli a kapacitást is.

Ezzel nem mindenki ért egyet, az elmúlt hónapokban az Anishinaabe nép vezetésével nagyszabású tüntetések zajlottak Észak-Minnesotában. Ezrek csatlakoztak hozzájuk, köztük olyan hírességek, mint Jane Fonda, hogy megpróbálják meggyőzni a Biden-kormányzatot a beavatkozásról. Több száz embert le is tartóztattak. A Biden-kormányzat eddig nem foglalt egyértelműen állást a Line 3 kapcsán, de a szövetségi bíróságon folyamatban van egy vizes élőhelyekre vonatkozó engedély megtámadása is.

A hírességek által írt levél az elnökhöz intézett kéréssel zárul, melyben felszólítják, hogy

határozottan vessen véget a fosszilis tüzelőanyagok bővítésének korszakának, hogy a tiszta energia és az éghajlati megoldások korszakát a hozzá szükséges reményekkel és elkötelezettséggel kezdhessük meg. A tudomány, az igazságosság és a nagy kihívások megoldására való határtalan amerikai képesség a mi oldalunkon áll. Az idő nem.

(Independent)

(fotó: flickr – Lorie Shaull)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon