Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja
Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja

Az emberiség számára kulcsfontosságú, hogy minél inkább megmaradjon a fajok sokfélesége a természetben. Ezen a napon kiemelt figyelmet kap a biodiverzitás.

A biodiverzitás mindannyiunk ügye és ennek fontosságára sosem árt felhívni a figyelmet. Erre törekszik új kezdeményezésében az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése, éppen ezért tavaly a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen elindította az „Év tájfajtája és haszonállata” szemléletformáló kezdeményezést, ezzel is ráirányítva a figyelmet az egyedi és változatos genetikai értékeink megőrzésének fontosságára – írja az MTI.

Sokszínű élővilág.


Az Agrárminisztérium azt is kiemelte, hogy a biológiai sokféleség egyezmény a legátfogóbb nemzetközi megállapodás földünk élővilágának megőrzése érdekében. Az egyezménynek az a jelentősége, hogy a világ országait cselekvésre és együttműködésre sarkallja annak érdekében, hogy hosszú távon fennmaradjon az élővilág – vagyis a természetes élőhelyek, a fajok és a fajokon belüli genetikai értékek – változatossága.

Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot és egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, a nyugodt és rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják az emberek számára. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is

– hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

(MTI)

search icon