Ma van Show Your Stripes Day, azaz a Mutasd a csíkjaid Nap
Ma van Show Your Stripes Day, azaz a Mutasd a csíkjaid Nap

Éghajlatkutatók, meteorológusok és a polgárok június 21-én – a nyári napfordulón vagy a Mutasd a csíkjaid napon – összefognak, hogy felhívják a figyelmet az éghajlati válságra. A Show Your Stripes kampány középpontjában az Ed Hawkins professzor, a Readingi Egyetem éghajlatkutatója és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik értékelő jelentésének vezető szerzője által kifejlesztett adatvizualizációk állnak.

A “Warming Stripes” grafikák a 20. század eleje óta bekövetkezett hőmérséklet-változások vizuális ábrázolásai. Az egyes csíkok egy adott ország, régió vagy víztest éves átlaghőmérsékletét jelölik. Lényegében minden régió vagy ország esetében a csíkok az utóbbi években kékről vörösre változnak, ami az átlagos éves hőmérséklet-emelkedést mutatja.

A felmelegedési csíkok egyszerű és meggyőző módon szemléltetik, hogy a világ melegszik, és hogy minden ország melegszik. A grafika segíthet helyi beszélgetések elindításában az éghajlatváltozásból eredő növekvő kockázatokról, bárhol is éljünk, és a legrosszabb következmények elkerülése érdekében szükséges intézkedésekről.

mondta Hawkins professzor

A legtöbb országra vonatkozóan 1901-ig visszamenőleg állnak rendelkezésre adatok, az óceánokra, az Egyesült Királyságra az Egyesült Államokra, Svájcra, Németországra, valamint Stockholm és Bécs városára vonatkozóan pedig még korábbra is. Az adatok a Berkeley Earth hőmérsékleti adatsorából, az Egyesült Királyság Met Office HadCRUT5.0 adatsorából és néhány ország nemzeti meteorológiai ügynökségéből származnak.

A kampány honlapján a bal oldalon kiválaszthatjuk bármelyik országot, köztük hazánkat is és láthatjuk a csíkjait.

A kampányt az ENSZ Éghajlatváltozási Szervezete, a Meteorológiai Világszervezet és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület támogatja, amelyek remélik, hogy a “felmelegedő csíkok” segítségével lendületet tudnak adni a decemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő Cop26 ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciának.

(Independent)

(fotó: ShowYourStripes.hu – Hungary)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon