Magyar cég mesterséges intelligenciával segíti a rákgyógyítást

Magyar cég mesterséges intelligenciával segíti a rákgyógyítást
Magyar cég mesterséges intelligenciával segíti a rákgyógyítást

Szakmai berkeken kívül talán még kevesen ismerik az Oncompass nevet. A cég tavaly a Digital Europe versenyen elnyerte a Jövő Unikornisa díjat, amiért egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely abban segíti az onkológusokat, hogy a leghatékonyabb terápiát válasszák ki a betegeik számára.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően ez a szoftver képes előre jelezni, hogy az egyes betegek hogyan reagálnak majd a szóba jöhető sok ezer célzott terápiára.

Szakmai körökben viszont az Oncompass régóta ismert és elismert ­– tavaly azzal kerültek a hírekbe, hogy sikerült megtalálniuk a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához a rákos betegek gyógyításában.

A daganatos betegek kezelésekor az orvosok – a hagyományos terápiák mellett –, ugyanis egyre gyakrabban alkalmazzák a személyre szabott, célzott terápiákat is. A célzott gyógyszerek száma folyamatosan nő, a világon újabb és újabb célzott gyógyszerek jelennek meg, amelyek közül sok már Magyarországon is elérhető. Egyre erőteljesebb az igény a daganat részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálatára, és a kapott eredmények átfogó elemzésére.

Peták István és csapata egy olyan mesterséges intelligencián alapuló Kalkulátor szoftvert (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztett ki, amely rendszerezi és értékeli a molekuláris diagnosztika eredményeit.

A fejlesztésért már több rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesültek, munkájukat nemrég az Európai Bizottság orvos végzettségű elnöke, Ursula von der Leyen is elismerő szavakkal illette.

(Forrás: forbes.hu Kép: pexels.com)

search icon