Magyarország Nemzeti Parkjai
Magyarország Nemzeti Parkjai

Magyarország legszebb tájai, természeti csodái tárulnak fel a Hortobágy szikesétől a Bükk erdein és az Őrség falvain át a Balaton-felvidékig. A 10 részes ismeretterjesztő filmsorozattal olyan helyekre látogatunk, ahol csak a madár jár: nemzeti parkjaink mélyére, az érintetlen természet eldugott rezervátumaiba.

A 2003-ban bemutatott ismeretterjesztő filmsorozat készítője Asbót Kristóf, Gyenes Károly és Sáfrány József.

1.) Az első – A Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyot mindenki ismeri – gondolhatnánk, pedig a nagy magyar puszta sok olyan titkot rejteget, amelyet csak a szakemberek, a természetvédelem munkatársai segítségével lehet megtalálni, megmutatni. Ebben segít az itt következő film.

2.) Találkozások térben és időben – Duna–Ipoly Nemzeti Park

1997 óta, aki a főváros szomszédságában lévő nagy tájegységekbe, a Börzsönybe, a Pilisbe, az Ipoly partjaira vagy a Szentendrei-szigetre kirándul, az egyúttal a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal is találkozik. S hogy mit kell ott nézni, látni? Adunk néhány ötletet.

3.) A vadludak útján – A Fertő–Hanság Nemzeti Park

Nagycenk, Fertőd, Fertőrákos – jól ismert úti céljai a nyugati határszélre igyekvő magyar országjáróknak. Talán nem is gondolnák, hogy e jól ismert kulturális emlékek közelében hazánk egyik legérdekesebb tája, valamint a védett természeti értékek sokaságát kezelő és bemutató Fertő–Hanság Nemzeti Park működik. Legközelebb azt is látogassák meg!

4.) A gyöngyszem – Az Aggteleki Nemzeti Park

A Magyarország nemzeti parkjait bemutató sorozat most következő része Aggtelekről és környékéről szól. Talán meglepő, hogy a film alkotói A gyöngyszem címet adták e természetfilmnek. Ha meglepő is, semmiképpen nem indokolatlan. Aki megnézi, meglátja.

5.) Vízjárta puszták vidéken – A Körös–Maros Nemzeti Park

A Dél-Tiszántúl, szeszélyesen vízjárta puszták, átvonuló-fészkelő madárhad, növény- és állatritkaságok, egy védelemre méltó táj birodalma. Természeti örökségünk tekintélyes részét ismerhetik meg a Körös–Maros Nemzeti Parkról készült filmben.

6.) Fennsík az ország tetején – Bükki Nemzeti Park

1977-ben hegyvidékek közül elsőként nyilvánították védetté a Bükk hegységet, Magyarország harmadik nemzeti parkját. S bár a természet erői után az ember is alaposan átformálta a tájat, ez a vidék még így is egyike Magyarország legféltettebb természeti kincseinek – egy gyönyörű fennsík az ország tetején.

7.) A homok és a szik birodalma – Kiskunsági Nemzeti Park

Gyakran nem tudjuk, hogy a jól ismert, és a hazai országjáró számára megszokott tájak micsoda természetvédelmi értéket is képviselnek, ha európai szemmel pillantunk rájuk. Így van ez a Budapesttől csak egyórányi autózásra lévő Kiskunsági Nemzeti Parkkal is. Hogy mik ezek az értékek? Erről a következő 25 perc pontos útmutatást nyújt.

8.) Táj és ember –Az Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségnek ma már nem kell reklámot csinálni, hiszen Magyarország egyik legkeresettebb, bár igen távoli úti célja, kirándulóhelye. A táj, a szelíd dombvidék, a selymes vizű mesterséges tavak, a gerinceken épült apró falvak, a sok száz éves műemlékek felejthetetlen élményt jelenthetnek. De hogy ezeken túl, ezek mögött is vannak még különleges értékek, azt a következő film érzékeltetni fogja.

9.) Az élő vizek partja – A Duna–Dráva Nemzeti Park

Gemenc neve nem ismeretlen a magyar tájakat és természeti szépségeket kedvelő országjárók körében. 1996 óta Gemenc a Duna–Dráva Nemzeti Park egyik tájegysége. Aki viszont a Dráva mentére vagy a Barcsi borókásra is kíváncsi, a következő filmből megláthatja, hogy azok a tájak sem kevésbé színes és értékes természeti világot őriznek. (A Duna–Dráva Nemzeti Parkot bemutató rész 24:55-nél kezdődik.)

10.) A magyar tenger mellékén – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidék – vörös, fehér, fekete kövek, madárrejtő nádtengerek, növényritkaságok – számtalan magával ragadó szépség birodalma. Természeti örökségünk közép-dunántúli részét ismerhetik meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról készült filmben.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=FpGxKFlfQ5U

search icon