Majd négyszázezer új követe lett a fenntarthatóságnak
Majd négyszázezer új követe lett a fenntarthatóságnak

Hogyan juttathatják el az iskolák a fenntarthatóság üzenetét a családokhoz? Erre a kérdésre adott válaszokat az immár hagyományosan megszervezett Fenntarthatósági Témahét. Az eseményen közel 1800 iskola 400 ezer diákja vett részt. Közülük 52 iskola a határon túlról.

A programsorozat a Műlyégpálya dísztermében tartott nyitórendezvénnyel vette kezdetét 2022. április 26-án a PontVelem Nonprofit Kft szervezésében, a Kék Bolygó Alapítvány és az EMMI Köznevelési Államtitkársága támogatásával.

Az 2022. április 29-ig tartó Témahéten az idén az egészségvédelem, a víz és a felelős fogyasztás kapott kiemelt figyelmet, és állandó szereplőként jelent meg a hulladékgazdálkodás is – természetesen valamennyien a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság nagyítója alatt. Ezekre a területekre koncentrált Áder János köztársasági elnök két tanórája is, amelyek egyikét a komáromi Selye János Gimnáziumban, míg a másikat a budapesti Piarista Gimnáziumban tartott. Az online is elérhető Piarista Gimnázium előadásához 760 helyszínről csatlakoztak és összesen 39 ezren láttak.

forrás: Fenntarthatósági Témahét

A tanárok jelenleg több mint 27 óravázlat és 18 mintaprojekt közül válogathatnak, amelyeket a Fenntarthatósági Témahét honlapján találnak meg. Az egyre gazdagabb kínálat lassan szükségessé teszi keresőprogram használatát, amely már fejlesztés alatt áll. Amikor elkészül, akkor a tanárok korosztályra, érdeklődésre és területre fókuszálva választhatják ki a számukra legmegfelelőbb segédeszközöket.

A mintaprojektek és az óravázlatok mellett önkéntes szakértők által tartott online tanórák is igénybe vehetőek, miként különböző témákhoz kapcsolódó digitális alkalmazások és 12 kisfilm is, utóbbiak 15-20 perc időtartamúak. A színes és választékos szakmai anyag mind hatékonyabb beépítéséhez különböző versenyek, pályázatok, programok és társasjátékok járultak hozzá, cselekvő energiát adva a tanároknak és a versenyzésre mindig kapható gyerekeknek.

Ilyen például az 5-8. osztályosok számára kiírt ZöldOkos Kupa és a Legaktívabb Iskola díj vagy a Mesélő vízcsepp összművészeti pályázat. Ez utóbbi rajz, fotó, zenemű vagy szépirodalmi alkotás készítésére biztatott. Lehetett nevezni a Zöld fakanál elnevezésű receptíró-, a Gondold újra című – használt anyagokat újra formáló -, kreatív pályázatokra, és ezúttal az Iskolakert program is a Témahét támogatásával hirdette meg szokásos pályázatát. Ezek mellett kezdő kertészeknek Kert-kóstolgató pályazatot is kiírtak a szervezők. A pályaműveket 2022. május végéig lehet beadni.  

Idén sem maradt el a szelektívhulladék gyűjtő verseny, csak most a használt sütőolaj is része lett a „termékskálának”.

A Témahét a kiemelt partnerek – közöttük az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, a WWF Magyarország, a MÁV-Volán csoport, valamint a Vízközmű Szövetség nélkül nem lehetett volna sikeres.

A program ezúttal is révbe ért. Közel 1800 iskolában – majd minden második hazai intézményben – sikerült napirendre venni a fenntarthatóságot. Az a legfontosabb, hogy egyre több követe legyen mindannyiunk közös ügyének. Mert a szervezők meggyőződéssel állítják, hogy ha valahová betették a lábukat, akkor a rendelkezésre bocsátott eszközök, filmek, versenyek, játékok révén – és természetesen a megnyert pedagógusok és diákok segítségével – azokat is meghódítják, akik egyelőre távolságtartóan figyelnek.   

Fenntarthatósági Témahétről bővebben: Fenntarthatósági Témahét

borító forrás: Fenntarthatósági Témahét

search icon