Már kopogtatnak az ajtón a jövő traktorai

Már kopogtatnak az ajtón a jövő traktorai
Már kopogtatnak az ajtón a jövő traktorai

Bár kevésbé látjuk, a mezőgazdasági gépgyártásban legalább akkora innovációs verseny van, mint amilyen az elektromos autók piacán alakult ki az elmúlt években. Ráadásul egészen izgalmas megoldásokkal is lehet találkozni.

Az elektromos autók jelenleg még jellemzően jóval drágábbak a hagyományos társaiknál, aminek oka elsősorban az akkumulátorok magas költsége. Ugyanez a probléma hatványozottan van jelen a traktorok esetében, hiszen itt akár több tonnás óriásokról is beszélhetünk.

Talán nem véletlen ezért, hogy a teljesen elektromos, tölthető traktorok első képviselői nem a klasszikus, szántóföldekről ismert óriások képében jelentek meg. A három éve alakult kaliforniai Monarch Tractor már előrendelhető masinái is elsősorban a kisüzemi traktorok kategóriájában indul. A 40 lóerős modell minden olyan vontatványt és eszközt tud kezelni, mint hagyományos társai.

A Kubota futurisztikus gépe

Más irányból közelít a 130 éves múltra visszatekintő Kubota nevű japán gyártó. Bár az ő traktoruk még nagyon messze van a gyártástól, mégis izgalmas vetni rá egy pillantást. A gép űrjárműhöz hasonló lánctalpas „kerekein” közlekedik, vezetőfülkéje pedig egyáltalán nincs. Így aztán a napelemtáblákkal is felszerelt modell lényegében önvezető, az előre meghatározott feladatokat látja el. Ehhez a megoldáshoz némileg hasonló az a kínai megoldást, amelyről még tavaly számoltunk be.

Még ennél is izgalmasabb viszont a brit Small Motor Company újítása. Az startup gépei már talán traktornak sem nevezhetők, viszont jóval gazdaságosabban és sok szempontból környezetbarátabban tudják majd ellátni ugyanazt a feladatot, mint óriási társaik. A mesterséges intelligencia vezérelte gépek együttműködve dolgoznak, míg az egyik felderíti a terepet és azonosítja a kártevőket, a másik az adatok alapján elvégzi a megfelelő óvintézkedéseket, elpusztítja a kártevők és gyomlál, a harmadik gép pedig a vetésből veszi ki a részét. A brit cég masinái 2022-ben kerülhetnek a piacra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(raketa)

search icon