Marokkó a megújuló energiára teszi tétjeit

Marokkó a megújuló energiára teszi tétjeit
Marokkó a megújuló energiára teszi tétjeit

Az észak-afrikai ország úgy döntött, hogy 2050-re 52 százalékban hazai és megújuló forrásra váltja energiaigényét. Ennek érdekében gigantikus napparkokat, illetve rengeteg gátat épít, utóbbiakat, ha lehet, vízerőművek működtetésére is használja.

A vízprogram keretében Marokkó rengeteg hatalmas gátat épít, amely segít az ivóvíz-ellátásban, a mezőgazdasági termeléshez szükséges öntözés lehetőségében, illetve az áramtermelésben. Igaz, olykor alaposan át is alakítja a környék életlehetőségeit. A környék nomád lakossága a nagy gátakkal olykor nyer és olykor veszít is. Volt, hogy a nomádok kénytelenek voltak beköltözni a városokba, máskor pedig éppen az ő lehetőségeiket javítja a víz felduzzasztása.

A marokkói kormány mindenesetre egy nemzeti prioritási tervet fogadott el az ivóvízellátás és az öntözés fejlesztésére 2020 és 2027 között 11,5 milliárd eurós értékben. A program céljai között szerepel, hogy Marokkó 2023-ban befejezi három nagy gát megépítését, de emellett is további 12 gát építése zajlik. A vízprogram része ezen kívül egy olyan tengervíz-sótalanító, amely Casablanca 300 millió köbméteres éves vízigényét fedezheti.

Marokkóban van a víz mellett még egy közel ilyen méretű energetikai projekt, a naperőmű-fejlesztés. A világ legnagyobb koncentrált naperőműve a Ouarzazate közeli sivatagban található Noor Ouarzazate-projekt. A cél pedig az, hogy segítségével az ország 2050-re már több energiát nyerjen hazai megújuló forrásból, mint importált (és jellemzően fosszilis) forrásból.

A Noor Ouarzazate naperőmű komplexum teljes beépített teljesítménye ma már eléri a 600 MW-ot. Ez elég ahhoz, hogy egymillió marokkói otthont lásson el olcsó, megújuló árammal. A 3500 futballpályának megfelelő területen elhelyezkedő, végeláthatatlan napelem-komplexum többféle technológiát vegyít, vannak hengeres parabolatükrök, koncentrált napenergia-torony, de hibrid fotovoltaikus üzem is. Ennek az a fő haszna, hogy a rendszerek termelni, de tárolni is tudnak, csak ehhez rengeteg vízre és mintegy 140 ezer tonna sókeverékre is szükség van.

A speciális technológia azért nem teljesen kibocsátásmentes, igényel fosszilis energiát is, de a megtakarítás így is fantasztikus: hasonló mennyiségű energiát a szénerőművekben 20-szor több szén-dioxid kibocsátásával állítanának elő.

(Forrás: telex.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon