Más hatással vannak a üvegházhatást okozó gázok a Föld felső légkörére
Más hatással vannak a üvegházhatást okozó gázok a Föld felső légkörére

Az éghajlatváltozással kapcsolatos viták során egy dolgot gyakran figyelmen kívül hagynak, írja a Guardian, még pedig azt, hogy a Föld felső légköre valójában lehűl, míg az alsó légkör egyre melegszik.

A szén-dioxid az alsó légkörben elnyeli a Nap napenergiápjából származó hőt, ami visszaverődik a Föld felszínéről, akár egy üvegház, így az alsó légkör is melegebb lesz. Ugyanakkor a felső légkörben ez teljesen másképp működik, hiszen az olyan vékony, hogy a szén-dioxid az űrbe bocsát ki energiát, így a felső légkör lehűl. A lehűlés pedig a felső légkör összehúzódását idézi elő.

Korábbi tanulmányok szerint a hűtési tendenciát nem csak az üvegházhatást okozó gázok idézik elő, hanem a Föld mágneses mezejének és a Nap tevékenységének nagyjából 11 éves ciklusának eltolódásai is. Egy nemrégiben készült tanulmány szétválasztotta ezeket a különböző tényezőket azáltal, hogy 100-500 km magasságban szimulálta a felső légkör 1950 és 2015 közötti változásait. Az eredmények megerősítették, hogy a felső légkör lehűlésének fő hajtóereje a szén-dioxid-szint emelkedése volt, a Föld mágneses mezejének eltolódása és a napciklus változásai pedig sokkal kisebb szerepet játszott benne.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon