MCC Klímapolitikai Intézet: Sok teendőnk van a levegőszennyezés csökkentése érdekében
MCC Klímapolitikai Intézet: Sok teendőnk van a levegőszennyezés csökkentése érdekében

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézete közleménye szerint Magyarországon évente 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt, ez pedig sürgős cselekvést kíván.

Kerekes György, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezetője üdvözölte az elmúlt időszakban a levegőminőség javítására hozott kormányzati intézkedéseket, többek között az új építésű ingatlanok energetikai szabványának 2021-től hatályos szigorítását, az avarégetés országos általános tilalmát és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló támogatási programokat.

Ezek mellett azonban a lakosság felelősségét is kiemelte a levegőszennyezés csökkentésében, melyért korszerűbb fűtéstechnológiával és a megfelelő fűtőanyagok (maximum 15 százalékos nedvesség tartalmú, erdőgazdálkodásból származó tűzifa, brikett vagy pellet) alkalmazásával tehetünk.

Ha javítani szeretnénk az EU-n belül nem túl előkelő, 4. leginkább szennyezett tagország helyezésen, akkor hosszútávon fontos lenne  háztartási körülmények közt termelt megújuló energia vagy a földgázra alapozott fűtéskorszerűsítés, energiaoptimalizálás és az energiahatékonyság növelése.

A levegőminőségben a régiós szinten koordinált szakpolitikának is rendkívüli jelentősége van, hiszen regionális együttműködéseken keresztül közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy a térség országai folyamatosan csökkentsék saját kibocsátásukat is.

(szon.hu)

search icon