A gomba remekül használható hús helyett is. Sőt, megfejeljük ezt a kulináris élvezetet, és rádobunk egy kis szezonális medvehagymát is.
A Meatless Monday és a húsmentes étkezés azért is lehetett nehéz eddig, mert régebben, ha valaki vegetáriánus volt, az éttermekben és a kifőzdékben a rántott gomba jelentette szinte az egyetlen alternatívát. Szerencsére ma már ennél bővebb a húsmentes kínálat, de a gomba most is sok vega és vegán fogásban kap szerepet.
Igazán sokszínű alapanyag, készülhet belőle szendvicskrém, a klasszikus leves, pörkölt, az erdei változatok pedig – akár szárított formában – egy rizottót vagy tésztát is különlegessé tesznek. Hazánkban több mint 100 ehető fajta található, az azonban nagyon fontos, hogy mindig hitelesített forrásból szerezd be a gombát!
Bemutatkozik a medvehagyma!
A tavasz első zöldjei között ott van a medvehagyma is. Enyhébb időben már február végén megjelenik az erdőben és a piacon is. A barnamedvék is nagyon kedvelik, innen ered az elnevezése is. Íze hasonlít a fokhagymáéhoz, a források kiemelik a szervezetre gyakorolt több jótékony – többek között tisztító – hatását.
Használhatjuk pesztóként kenyérre kenve, tésztával keverve pedig gyors ebédként vagy vacsoraként is jól működik. Készíthetünk belőle levest, feldobhatjuk vele a főzelékeket, szószokat, sós pitéket is, de belesüthetjük pogácsába vagy más péksütibe is. Olajban eltéve vagy lefagyasztva egész évben élvezhetjük ezt a szezonális finomságot.
Fontos kiemelnünk, hogy a medvehagymát elsősorban gyűjteni szokás. A gyűjtés során fontos odafigyelni arra, hogy ne tépd ki a hagymákat, hanem egyesével szedd le a leveleiket, és mindig hagyj a növényeken levelet! Gyűjteni maximum napi 2 kg-ot szabad!
Figyelem, életveszélyes lehet, ha a medvehagyma levelét összekeverjük a hozzá hasonló, ám mérgező gyöngyvirágéval. Legbiztosabb támpont az erős fokhagymaszag, a gyöngyvirág esetében ez hiányzik.
A medvehagymával nagyjából egy időben bújnak elő az erdőben a kucsmagombák is, jól passzolnak egymáshoz. A gombák jól helyettesítik a húst, egy medvehagymás-gombás ragu után senki nem fogja hiányolni a húst az asztalról.
Nem hagyjuk, hogy recept nélkül maradj. Próbáld ki ezt a finomságot!
Házi medvehagymás-gombás gnocchi
Hozzávalók
- 0,5 kg burgonya
- fél csokor medvehagyma
- 17 dkg liszt (+ egy kicsi a formázáshoz)
- 2 db biotojás sárgája
- 2 dl tejszín
- 400 g gomba
- kb. 1 dl zsiradék
- só
- bors
- zsálya
Elkészítése
A krumplit megmossuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és néhány percig hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a liszt nagy részét és a két tojássárgáját, majd összegyúrjuk. Annyi lisztet adjunk még hozzá, hogy nedves, de jól formázható legyen! A tésztából lisztezett felületen kb. 1 cm átmérőjű kukacokat formázunk, és egy villával kb. 2 centis darabokat vagdosunk le róla, majd a villa hátsó részével finoman meggörgetjük (ettől lesz laposabb és csíkos a gnocchi). Forró vízben három-négy részletben kifőzzük: először megvárjuk, hogy feljöjjenek a nudlik a víz tetejére, majd még egy percig hagyjuk őket főni. Egy kis olajon vagy zsíron meg is piríthatjuk a kész gnocchikat.
Közben a gombákat felszeleteljük kb. fél centi vastagra, és zsiradékon megsütjük. A kulcs az, hogy a serpenyő legyen jó meleg, és a gombaszeleteket úgy tegyük a serpenyőbe, hogy mindegyik érintkezzen vele (tehát egyszerre egy réteg gombát süssünk)! Amikor a gombák egyik fele megbarnult, fordítsuk meg őket. Így a gombák puhák lesznek, de nem petyhüdtek. Itt is több menetben kell dolgoznunk.
Amikor kész vagyunk az összes szelettel, visszatesszük őket a serpenyőbe, hozzátesszük a megmosott és összevágott medvehagymát, majd pár perc után hozzákeverjük ezt a kombót a gnocchihoz. Ráöntjük a tejszínt, és rövid ideig melegítjük, sózzuk, borsozzuk, majd friss medvehagymával tálaljuk.
A természet adta, növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, és számos alternatívát ismertettek az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.
A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.