Húsmentes hétfő (Meatless Monday) 
Húsmentes hétfő (Meatless Monday) 

A húsmentes hétfő (Meatless Monday) egy világméretű kezdeményezés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy csökkentsék húsfogyasztásukat saját egészségük és Földünk egészsége érdekében. A terv pedig egyszerű, étkezzünk hétfőnként húsmentesen!

Az egyik leghatásosabb dolog, amit tehetünk karbonlábnyomunk csökkentése érdekében, ha a húsfogyasztást mellőzzük vagy csökkentjük. A globális üvegházhatású gázkibocsátásunk közel 15%-a – egyes források szerint pedig akár negyede is – állati eredetű termékek (például hús, tej, tojás) előállításából, kezeléséből, szállításából származik. Ezen belül is a marhahús jelenti a legnagyobb problémát. A lehetőség tehát adott: legalább a hét egy napján hagyjuk el a húst!

Miért pont a hétfő? 

Bizonyított tény, hogy az egészséges gondolkodás és viselkedés gyakrabban fordul elő hétfőnként, a hét kezdetén. Az emberek elkezdenek diétázni vagy különböző edzéseket végezni, vagy éppen leszoknak a dohányzásról. Úgymond a hétfői fogadalom olyan, mintha egy új évi mini fogadalom lenne.

Miért pont egyetlen nap? 

Az apró, idővel felépülő lépések jobban segíthetnek az embereknek az egészséges életmód elérésében. Ha kis lépéseket teszünk ahelyett, hogy mindent egyszerre akarnánk elérni, sokszor könnyebb megvalósítani a kitűzött célt.

A húsmentes hétfő koncepciója

Valójában a húsmentes hétfő koncepciója az első világháborúig nyúlik vissza. Az Egyesült Államok Élelmiszerügyi Hivatala arra kérte az amerikaiakat, hogy csökkentsék a legfontosabb élelmiszerek (a hús, a zsír, a cukor, a búza) fogyasztását, hogy jusson elegendő mennyiség belőlük az amerikai katonáknak és a szövetségeseiknek. Az akkori elnök, Herbert Hoover bevezette a „Food Will Win the War” (Az élelmiszer fogja megnyeri a háborút!) szlogent. Ekképpen születtek meg a „Húsmentes kedd” és a „Búzamentes szerda” nevezetű kampányok. A kormány még vegetáriánus recepteket és étlapokat is közzétett magazinokban és újságokban.

Sok évvel később, 2003-ban Sid Lerner reklámguru a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health közreműködésével újracsomagolta és újjáélesztette ezt a koncepciót az új nemzedék számára. A „Hetente egy napon hagyd ki a húst!” üzenete egy módja annak, hogy jót tegyünk az egészségünkért és a bolygónkért.

További szócikkek
search icon