Még kevéssé ismerjük, pedig kitűnően bírja a szárazságot: ez a cirok
Még kevéssé ismerjük, pedig kitűnően bírja a szárazságot: ez a cirok

Európát idén nyáron letarolta az aszály, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlók pénztárcájának. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók végtelen sora. A klímaváltozás nyomán sajnos az ideihez hasonló nyarak és aszályos időszakok egyre gyakrabban fordulnak majd elő. Az ezekhez való alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet.

Ilyen növény az Etiópia és Szudán sztyepp-szavanna területein őshonos, de ma már a meleg mérsékelt égövig mindenfelé termesztett, nálunk sem teljesen ismeretlen cirok is. A fűfélék közé tartozó növény termelése itthon a rendszerváltás után esett vissza jelentősen, pedig a takarmányozásban a kukorica kiváló alternatívája lehet, míg egyes fajtái emberi fogyasztásra is alkalmasak.

A szárazsághoz való alkalmazkodóképességét jelzi, hogy a kukoricánál 50%-kal kevesebb vizet vesz fel, miközben terméshozama aszályos körülmények között 10-15%-kal is meghaladhatja előbbiét. További jelentős előnye, hogy talajművelés szempontjából igénytelenebb, ezért termesztésének költségei is alacsonyabbak.

A cirok világszerte elterjedt gabonaféle, Európában azonban még alig-alig fogyasztják. Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is fogyaszthatják, gluténmentes sütemények, kuszkusz vagy akár sör alapanyaga is lehet. Ráadásul fehérjében gazdag, és a kilenc esszenciális aminósavból nyolc is megtalálható benne.

A cirok újfajta mezőgazdaságot tesz lehetővé, amely fenntarthatóbb, mivel megőrzi az erőforrásokat. Gondolnunk kell a holnap mezőgazdaságára, és arra, hogyan tudunk élelmiszert termelni jelentős vízfelhasználás nélkül.

– mondja egy francia termelő a Reutersnek

Előnyei ellenére az uniós adatok szerint idén Európában mindössze 800 ezer tonna cirkot termelnek, melynek csupán negyede lesz emberi fogyasztásra alkalmas, a többi többnyire takarmányozásra szolgál majd.

Mivel a nyarak egyre melegebbek és melegebbek lesznek, arra számíthatunk, hogy egyre több gazdálkodó fog cirkot termeszteni, hogy a kukorica egy részét helyettesítse.

– mondja Vincent Braak, a Strategie Grains terményelemzője
search icon