Még mindig tabutéma a férfiak mentális egészsége Magyarországon
Még mindig tabutéma a férfiak mentális egészsége Magyarországon

A fiatalok körében már kevésbé okoz problémát, jelenleg azonban továbbra is szerves része a társadalmunknak az a tabu, miszerint a férfiak gyengének látszanak, ha az érzelmeikről beszélnek.

A férfiak mentális élete, az arról való beszéd a mai napig erős tabukat dönget. Mivel a férfiakat erős, független, talpraesett, sokszor érzelemmentes embereknek tartja a társadalom, az érzelmekről és problémákról való megnyilvánulást egyfajta gyengeségnek érzik, emiatt képtelenek megnyílni, így pedig csak még mélyebbre zuhannak a lelki problémákba.

Beszédes, hogy 2020-ban 1300 férfi lett öngyilkos, ami azt jelenti, hogy hetente 25-en dobták el az életüket. Ez a KSH adatai szerint majdnem háromszor annyi, mint ahány nő lett öngyilkos ez idő alatt.

„Az idősebbeket a médián keresztül lehetne nevelni, hiszen ott ülnek a tévé előtt, magazinokat, újságokat olvasnak. Ez alapvetően elősegítheti azt, hogy elgondolkodjon az érzésein, a személyes kapcsolatain, a problémáin. Akár egy pletykalapban látott, sablonosnak tűnő cikk is segíthet abban, hogy elinduljon az illető a felismerés útján. Fontos, hogy ezek révén a hétköznapjaink részévé váljon. Ha valakinek fáj a foga, elmegy a fogorvoshoz, ha pedig mentális problémái vannak, elmegy pszichoterápiára” – vélekedett az Indexnek dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Dr. Makai Gábor szerint bár a depresszió még ma is a vezető diagnózis a mentális betegségek között, a férfiak körében jellemzően már nem ez a leggyakrabban megjelenő probléma.

Amelyek most nagyon gyakoriak, azok a szorongásos kórképek, a pánikzavar, a kényszerbetegségek, de továbbra is az élbolyban van a depresszió is.

De mikor jön el az a pont, amikor már érdemes szakemberhez fordulnunk?

„Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha azt élem meg, hogy az adott probléma maga alá gyűr, és meghatározza a mindennapjaimat. Amikor kihat a magánéletemre, a párkapcsolatomra, a munkámra, és a gondolataim nagy részét ez tölti ki, amikor azt érzem, hogy tehetetlen vagyok, és képtelen vagyok megoldani az adott helyzet. Ha megjelennek a tünetei, mint az alvászavar, ingerlékenység, akkor érdemes megállni és átgondolni, mi történik az életemben. A legjobb megoldás az, hogy segítséget kérek.” – fejtette ki a szakember.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

search icon