Megacunami mosta el a Földközi-tenger keleti partjait tízezer éve
Megacunami mosta el a Földközi-tenger keleti partjait tízezer éve

Az izraeli Haifai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusának szakemberei szerint az újkőkorszakban mintegy tízezer éve hatalmas szökőár söpört végig a Földközi-tenger keleti partjainál, mely elmosta a termőföldeket, elsodorta a jószágokat, elpusztítva a térség mezőgazdaságát.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint az óriáshullám magassága a 40 métert is elére, így a tengervíz nagyjából 3,5 kilométerre behatolt a szárazföldre. Akkoriban a tengervíz szintje minimum 16 méterrel volt alacsonyabb a jelenleginél, ami azt jelenti, hogy a hullámnak nagyon nagy erejűnek és masszívnak kellett lennie, hogy elérje a szárazföldet.

A kutatók tengeri homokot és kagylóhéjakat találtak a parttól nagyjából 3 kilométerre a szárazföldön, a parthoz közeli tengerfenéken pedig bizonyítékokat arra a nagy erejű földcsuszamlásra, amely feltehetőleg a cunamit okozta.

Assaf Yasur-Landau, az UH kutatója szerint azt nem lehet megjósolni tudományos eszközökkel, hogy várható-e hasonló természeti jelenség a térségben.

(MTI)

search icon