Megkezdődött a kiskunhalasi méregtelep felszámolása
Megkezdődött a kiskunhalasi méregtelep felszámolása

Nemrég mi is beszámoltunk arról a hosszú évek óta folyó történetről, melynek eredményeképp közel egy évtizede szivárognak a méreganyagok a talajba egy kiskunhalasi telephelyen.

A problémára a Greenpeace már 2016-ban felhívta a figyelmet, azonban az intézkedések megkezdésére egészen mostanáig várni kellett. A kármentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal koordinálja, a fél milliárdosra becsült költségeket pedig megpróbálják majd behajtani a felelősökön.

A területről a környezetet és a környéken lakók egészségét közvetlenül veszélyeztető veszélyes hulladékok elszállítása hatalmas előrelépés. Így végre nem szivárognak tovább a mérgező anyagok a hordókból a talajba és a talajvízbe.

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A mintegy 1000 tonna veszélyes hulladékból eddig 200 tonnát sikerül elszállítani, a Greenpeace szakértői szerint viszont az sem kizárt, hogy talajcserére is szükség lesz a területen.

(…) sajnálatos, hogy ez (a kármentesítés) nem öt évvel korábban történt meg, ahogy követeltük a helyiekkel együtt, mert akkor a mérgek jó része a tárolókban maradt volna, és jóval kevesebb közpénzt kéne most elkölteni a terület megtisztítására.

–tette hozzá Simon.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Greenpeace)

search icon