Meglepő, de a kávé sok bajtól megvédheti a szívedet
Meglepő, de a kávé sok bajtól megvédheti a szívedet

Az ideális kávémennyiség azonban örök vita tárgyát képezi. Napi egy csésze? Napi kettő? Mikor igyuk? Szabad-e délután kávézni? Egészséges a kávé vagy sem? Ha igen, mi a tökéletes mennyiség belőle? Amerikai tudósok most – úgy tűnik – megtalálták a választ.

A koffeines kávé nem ajánlott a magasabb vérnyomásúaknak, de úgy átlagosan a szívnek vajon használ-e a kávé?

Amerikai kardiológusok kutatásai alapján az az eredmény született, hogy napi 2 és 3 csésze között mozog az ideális mennyiség, de természetesen a kávé minőségén is múlik a hatás.

Ez kifejezetten jót tesz a szívnek a tudósok szerint, és az egyéb szívproblémák esélyét is csökkenti.

Az, hogy az ideális mennyiség napi 2-3 csésze, egy 10 évig tartó brit kutatás eredményein alapul, mely több mint félmillió ember részvételével történt. Ez a mennyiség 10-15 százalékkal csökkenti a szívbetegség, szívelégtelenség, szívritmuszavarok vagy idő előtti halálozás kockázatát is. Ha ennél többet fogyaszt valaki kávéból, az már egészségtelennek mondható.

Az első adagot érdemes reggel elfogyasztanunk, a második vagy késő délelőttre, vagy az ebéd utáni időszakra essen, de délután kettő után már nem tanácsos kávézni.

A kutatás kitért arra is, hogy van-e valamilyen megkülönböztető egészségügyi hatása a koffeinmentes kávénak? Az eredmény szerint van: a koffeinmentességnek ugyan nem volt plusz védőhatása az aritmia esetén, de általánosságban csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek mértékét, kivéve a szívelégtelenségét. Itt is a napi 2-3 adag volt a bűvös mennyiség.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon