Mi az igazság: öl, butít, vagy segít valamit?

Mi az igazság: öl, butít, vagy segít valamit?
Mi az igazság: öl, butít, vagy segít valamit?

Egy hosszú nap végén meginni egy-két pohár bort ártalmatlan szokásnak tűnhet, egy új tanulmány szerint azonban már a mértékletes alkoholfogyasztás is igen rossz hatással lehet az agyműködésre.

A kutatók évek óta próbálják megérteni az alkohol és a vasszint kapcsolatát. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy már napi két ital elfogyasztása is elegendő lehet a szervezet vastúlterheléséhez, ami különösen káros lehet az agy- és a májműködésre nézve. Mindez szerepet játszik az olyan betegségek kialakulásában, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

A legfrissebb ajánlások szerint a mértékletes alkoholfogyasztás – ami a férfiaknál napi két, a nőknél pedig egy italnak felel meg – jót tehet az egészségnek, más kutatások viszont éppen az ellenkezőjét állítják ennek.

Természetesen a vörösbor fogyasztása bizonyos szempontból valóban jótékony hatású lehet, hiszen antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, illetve javítják a szív egészségét. Ugyanakkor az alkohol nincs jó hatással a mentális egészségre sem. Végül, de nem utolsósorban károsítja a gyomrot és a májat, ami nyálkahártya-gyulladást okozva fekélyeket vagy akár zsírmájbetegséget idézhet elő.

Ha aggaszt a gondolat, hogy az alkohol elbutít, akkor heti négy italnál (egy ital alatt kb. 3,5 deci sör, 1,5 deci bor vagy 4 cl rövidital értendő) húzd meg a határt.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon