Mi történik a szavazócédulákkal az amerikai elnökválasztás után?
Mi történik a szavazócédulákkal az amerikai elnökválasztás után?

A választások nem csak a demokratikus jogok gyakorlásának fontos terepei, de potenciálisan nagymennyiségű papírhulladék is keletkezik ilyenkor. A Capradio annak járt utána, hogy mi történik a leadott szavazócédulákkal az eredményhirdetést követően néhány kaliforniai megyében.

Sam Mahooda kaliforniai államtitkár sajtószóvivője szerint a választási törvény alapján a szavazólapokat vagy meg kell semmisíteni, vagy újrahasznosítani 22 hónappal a szövetségi választások után.

A 22 hónapos szabály azért van érvényben, hogy biztosíthassák a vizsgálatokat, ha a választás eredményét megtámadják, vagy újraszámlálás van szükség. Amíg a közel kétéves időtartam eltelik a szavazás és a szavazólapok megsemmisítése között, addig nagy, lezárt raktárakban őrzik a lapokat. Ezt követően a határidő lejártával Sacramento megyében egy aprító céget bíznak meg azzal, hogy a szavazólapokat, borítékokat és egyéb dokumentumokat, amelyek érzékeny információkat tartalmaznak, szalagokra vagy kis négyzetekre vágják. 

Janna Haynes, a Sacramento megyei választások közérdekű információs titkára szerint ez nem csak környezetvédelmi, hanem adatbiztonsági szempontból is fontos eljárás.

Orange megyében, 4 millió oldalnyi választói információt (egy három oldalas szavazólapot és borítékokat) őriznek majd a következő 22 hónapban egy 90.000 négyzetméteres raktárban, árulta el Neal Kelley, aki a megyei szavazatok regisztrációjáért felelős. Kelley szerint egyébként a szavazási folyamat környezettudatosabbá válhatna, ha az egyenként körülbelül 50 oldalas a szavazói tájékoztató füzeteket főként online küldenék ki.

search icon