Milyen kályhát vegyek?

Milyen kályhát vegyek?
Milyen kályhát vegyek?

Ilyen meleg novemberünk rég volt, hiszen pár hét, és ránk köszönt az advent, de az időjárás szinte húsvéti. A fűtésszezon számláit ez nem hizlalja, de nem eszi meg a kutya a telet, akkor pedig fűteni kell. De miben?

Vaskályha

A legolcsóbb megoldás, ha beszerzünk egy lemezkályhát. Szinte bármelyik barkácsáruházban lehet kapni, és árban meg sem közelíti az épített cserépkályhát. Beüzemelése sem kíván különösebb fortélyt, hiszen ha már ki van építve a kémény, akkor csak rá kell csatlakoztatnunk, és már be is durranthatjuk.

Nem telik el sok idő a kasszától való távozás után, és már élvezhetjük is a melegét. Hátránya, hogy – mivel a fém kiváló hővezető – amint elaludt az utolsó darab brikett vagy fa, rendkívül hamar kihűl. Ezt orvosolhatjuk egy-két rátett téglával, de a hatékonyságát nem fogjuk sokkal növelni.

Sok belvárosi lakásban van hasonló kályha a mai napig.

Mobil cserép

Van egy köztes megoldás, ha nem akarunk szemmel jól látható összeget fordítani arra, hogy szétverjük a lakást, és építsünk bele egy cserépkályhát, de a fémnél jobbat szeretnénk. Ebben az esetben a vashoz képest egy kicsivel többet kell rááldoznunk, de az ára így is messze elmarad az építettétől: a mobil cserépkályha lesz a legjobb választás. Kell pár markos legény, hogy a helyére tegyük, de kialakítása miatt sokkal jobban tartja a hőt, mint az egyszerű lemez.

Épített cserép

A megtestesült tradíció, a formába öntött meleg, a ház közepe. Az utolsó elaludt parázs után is szinte napokig meleget adó alkotás, amelynek készítése megbecsült szakma. Napestig sorolhatnánk az előnyeit, egyetlen hátránya van csak: az ára. Nemcsak felépíteni, hanem a helyet kialakítani is borsos, főleg a mai építőipari árakkal. Ellenben ha olyat szeretnénk, amely generációkon át szolgál majd minket télen, ne is gondolkodjunk tovább!

Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, mindig a biztonság legyen az első: füst- és szén-monoxid-érzékelő nélkül ne aludjunk úgy, hogy a kályha még dolgozik!

search icon