Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk tavasszal?

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk tavasszal?
Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk tavasszal?

Lassan talán tényleg beköszönt a tavasz, amely nemcsak a természetben, hanem a mi életünkben is a feltöltődés időszaka. Ha nemcsak feltöltődni szeretnénk, hanem közben a fenntarthatóságot is szeretnénk szem előtt tartani, akkor érdemes szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanunk.

Télen a szervezet tápanyagraktára kiürül, így – tavaszi megújulásként – szükség van a tápanyagok pótlására. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.

Kora tavasztól kezdve válogathatunk egészséges zöldségekben, mint amilyen például a retek, a sóska vagy a fejes saláta. Utóbbi például gazdag C-, B-vitaminban és foszforban, így a hosszú zöldségmentes hónapok után tökéletes regenerálódást biztosít a szervezetnek.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök meghatározására ma már számos lehetőség van, például a Felelős Gasztrohős kiadványaiból és weboldaláról nyerhetünk erre vonatkozó információkat, vagy épp a nemrég általunk is bemutatott online térkép segítségével, amely megmutatja, melyik országban éppen mely zöldség vagy gyümölcs érik.

A tavasz vége felé aztán jönnek az első gyümölcsök, mint amilyen az eper vagy a málna, melyek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és gyümölcscukorral. Katus Attila dietetikus, táplálkozásszakértő szerint a szervezetnek szüksége van a szénhidrátok csoportjába tartozó cukorra, amely a gyümölcsök nagy részében megtalálható.

A szakértő szerint nemcsak az a lényeges, hogy mennyi gyümölcsöt fogyasztunk, hanem az is nagyon fontos, hogy ezt változatosan tegyük. Minél változatosabb a gyümölcsfogyasztásunk, annál több növényi hatóanyag juttatható a szervezetbe, ami igaz a zöldségek fogyasztására is.

Hogy elosszuk a fruktózterhelést, és stabilan tartsuk a vércukorszintet, érdemes – leginkább a főétkezések között – 4–6 óra eltolódással fogyasztani gyümölcsöt. Tízórai vagy uzsonna gyanánt kiváló választás a gyümölcs, és az sem baj, ha kis mennyiségű fehérjével, rosttal, esetleg zsírforrással fogyasztjuk őket

– tette hozzá Katus Attila, dietetikus, táplálkozásszakértő.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon